Kan dette koste Netanyahu valgsejren? Hans værste modstandere har samlet sig i ét parti

En stribe tidligere generaler har samlet sig i ét parti, så de ved parlamentsvalget sammen kan udfordre Israels premierminister. Det nye parti identificerer sig som et midterparti.

Netanyahu har tordnet mod bekendtgørelsen om det nye parti. Blot minutter efter at Lapid og Gantz annoncerede, at de ville stille op sammen, advarede Netanyahu sine vælgere om, at »det overhovedet ikke er sikkert«, at hans Likud-parti vil vinde valget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ammar Awad/Ritzau Scanpix

Israels Benjamin Netanyahu har fået en væsentlig udfordrer. Torsdag aften annoncerede den israelske premierministers største politiske rivaler, at de vil slå sig sammen i ét parti forud for parlamentsvalget i april. Det skriver Axios og The Jerusalem Post.

De tre partier er dog uenige om det meste – på nær en ting: De vil vælte Netanyahu. Det nye parti hedder Blå og Hvid og refererer til farverne i det israelske flag. Opstillingslisten er fyldt med kendte navne på tidligere generaler og ministre.

Det er ikke utænkeligt, at det lykkes at slå Benjamin Netanyahu ved valget, skriver Axios. Ifølge de seneste meningsmålinger vil sammenslutningen af de tre partier udgøre det største parti i det israelske parlament, Knesset.

De allerstørste udfordrere er tidligere finansminister Yair Lapid, som leder Israels Yesh Atid-parti, og Benny Gantz, som er frontfigur i det forholdsvist nye, såkaldte Resilience for Israel-parti. Gantz er pensioneret general og tidligere stabschef i det israelske forsvar.

Det tredje parti er det højreorienterede Telem-parti, og i spidsen for partiet står Moshe Ya'Alon, som er tidligere forsvarsminister og stabschef i Israels væbnede styrker.

På opstillingslisten står også en tredje tidligere stabschef for de væbnede styrker, Gabi Ashkenazi, som er et særdeles populært navn i Israel. Han har ikke tidligere været opstillet i politik, skriver Axios. Også med Avi Nissenkort, som leder arbejderforeningen Histadrut, står det nye parti stærkt.

»Ud af et nationalt ansvar har Gantz, Lapid og Ya'alon besluttet sig for at danne en forenet liste, som vil udgøre Israels nye ledende parti,« lød det ifølge The Jerusalem Post i det nye partis første pressemeddelelse torsdag.

»Dette nye, ledende parti vil sætte sikkerhedsledere og sociale ledere i spidsen for at sikre Israels sikkerhed og genforene landet og splittelsen i det israelske samfund,« lød det videre.

Partilederne i Yesh Atid og Resilience for Israel har indgået en aftale om, at såfremt de vinder regeringsmagten, skal de have premierministerposten på skift, skriver Axios.

Dette betyder, at Gantz vil indtage premierministerposten i de første to et halvt år, mens Lapid ville agere premierminister de sidste 18 måneder af valgperioden.

Ya'alon vil blive forsvarsminister, og Lapid vil tage udenrigsministerposten, mens Gantz vil blive premierminister.

Ikke alle er dog lige begejstrede for det nye parti. Selv om partilederne siger, at de definerer sig som et midterparti, påpeger kritikere, at de tre partier har for forskelligartede holdninger til en række spørgsmål.

Partileder i Labour Avi Gabbay er skeptisk.

»Sammenslutningen af Lapid og Gantz vil ikke føre til omvæltninger, og den vil heller ikke give en eneste ekstra stemme,« siger Gabbay til The Jerusalem Post.

»Deres synspunkter er luftige. Jeg håber, at vælgerne i deres blok i stedet vil komme til os.«

De tre partier kan dog have et trumfkort på hånden. I næste uge forventes Israels statsadvokat at rejse flere sigtelser mod Netanyahu – i tre sager om korruption.

Netanyahu har tordnet mod bekendtgørelsen om det nye parti. Blot minutter efter at Lapid og Gantz annoncerede, at de ville stille op sammen, advarede Netanyahu sine vælgere om, at »det overhovedet ikke er sikkert«, at hans Likud-parti vil vinde valget.

»Vi kan måske få en venstreorienteret Lapid-Gantz-regering, som vil være afhængig af arabiske partier. Sådan en regering vil ødelægge vores økonomi. Før eller senere, sikkert før, vil de etablere en palæstinensisk stat, som vil sætte vores eksistens i fare,« lød det fra premierministeren ifølge The Jerusalem Post.