Kan der rockes med islam?

Tyrkiets populære rock-imam skal optræde ved en koncert i Portugal. Direktoratet for Religiøse Anliggende er ikke begejstret.

Ahmet Muhsin Tüzer, Tyrkiets populære, men samtidig kontroversielle imam. Foto: Sultan Çoban Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ISTANBUL: Den tyrkiske imam Ahmet Muhsin Tüzer formår at skabe overskrifter i Tyrkiet. Tüzer nøjes ikke med at være imam og varetage de ugentlige fredagsbønner og begravelsesceremonier. I sin fritid er han forsanger i rockgruppen Firock, som han er medstifter af. Navnet er en kombination af det matematiske pi og rock.

»I dette tilfælde er pi det konstante, det perfekte, det gyldne snit, islam«, forklarer Tüzer. Musikgruppen kombinerer rocktoner med »ilahi«, som er tyrkiske religiøse hymner, der handler om gudsfrygt og kærlighed. Udover Firock er Tüzer også vokalist i musikeksperimentet The Chora(s)san Time Court Mirage, der er etableret af Catherine Christer Hennix, en svensk-amerikansk professor i matematik.

Sammen med sidstnævnte har imam Tüzer optrådt i Brooklyn, hvor han kaldte til bøn på scenen, og det skabte kontroverser i hjemlandet.

Afslag fra direktoratet

Kunstmuseet Serralves i Portugal har inviteret Tüzer til at optræde med gruppen The Chora(s)san Time Court Mirage i april måned. Men det måtte han som udgangspunkt ikke. Imamen fik afslag af sin arbejdsgiver Direktoratet for Religiøse Anliggender, som er den institution, der ansætter og udbetaler løn til Tyrkiets knap 180.000 imamer. Tûzer har indklaget en formel klage over afgørelsen til sin arbejdsgiver, hvori han kalder Direktoratets holdning for »gammeldags«. Og først da Ministeriet for Kultur og Turisme gik ind i sagen på Tüzers side, gav Direktoratet efter. Han siger til Berlingske, at Direktoratet lige skulle vænne sig til tanken om, at han blander religion med musik. Og det er efter hans mening på høje tid.

»I Tyrkiet er der ikke én eneste imam, der har fået succes inden for kunst, viden, kultur, filosofi og musik. Det skyldes, at vi systematisk bliver behandlet som religiøse bureaukrater. Men i virkeligheden har imamer et meget større potentiale. Vi kunne gøre meget mere gavn og inspirere verden, hvis vi fik lov. Jeg forsøger at bryde med den stereotype fuldskæggede imam med det hårde blik«, siger Tüzer til Berlingske.

Islam er meget andet end sharia

Musikken, der gør brug af religiøse hymner, der normalt kun bliver oplæst i moskeer på helligdage, har ikke kun provokeret Direktoratet.

Tüzer har endvidere modtaget adskillige forhånelser og trusler for at blande rockmusik med islamiske tekster.

»Folk praktiserer religion på det mest overfladiske plan, de forstår slet ikke, hvilke dybder, den rummer. Anderledes fortolkninger gør dem usikre. Folks opfattelse af islam begrænser sig til sharia«, siger Tüzer. »Folk forbinder ofte rock med alkohol, stoffer og sex, men det er ærgerligt, at de lader sig styre af fordomme.«

Tüzer understreger, at den tyrkiske version af islam i høj grad adskiller sig fra den arabiske udgave. Det skyldes især den tyrkiske republiks grundlægger, Mustafa Kemal Atatürk, der adskilte stat og moské med det sekulære Frankrig som forbillede.

»Alligevel får imamer stadig ikke lov til at udfolde deres kreative sider i Tyrkiet, det er et kæmpe problem og min musik er også en kamp for at ændre på dette fastlåste system«, siger Tüzer.

Den kontroversielle imam blev voldsomt populær i sin karriere som forsanger for Firock, og en medvirkende årsag er formentlig, at det i Tyrkiet er uset, at en imam indtager en musikscene. Inspirationen til musikken fandt Tüzer i Queens forsanger, Freddie Mercury, og i koranrecitation, som han startede med at lære i en tidlig alder.

Lige så meget, som gruppens kontroversielle stil fornærmede især konservative kredse, fik den masser af sympati fra især unge tyrkere, der ikke betragter sig selv som særligt religiøse. De er vilde med imamen, der til daglig arbejder i en lille landsbymoské i Antalya Kaş i det sydlige Tyrkiet og slet og ret er kendt som »rocker-imamen«.