Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
BARCELONA: Skal man tro spansk presses hofreportere, føler kronprins Felipe sig tættere knyttet til søsteren Cristina end noget andet medlem af kongefamilien. Det har imidlertid ikke forhindret ham i at sky hende som pesten, siden svogeren Iñaki Urdangarin for et par år siden blev afsløret i gigantisk svindel med offentlige midler.
Rådgivet af sin medievante kone, den tidligere TV-journalist Letizia Ortiz, er det stort set lykkedes at undgå offentlig kontakt med Hertugparret af Palma. Og på det eneste fælles billede af nyere dato, taget under en mindehøjtidelighed for morfaren kong Paul af Grækenland i marts, står de to søskende så langt fra hinanden som overhovedet muligt.
For i forhold til ansvaret som tronfølger må selv broderkærlighed vige, og Felipe har længe været bevidst om, at han er den eneste, som – måske – kan redde Spaniens monarki: Den eneste, der efter års skandaler og fejlgreb har en chance for at genskabe tilliden til en institution, som indtil for kort tid siden hørte til landets mest populære.
Driftsikkerhed
I hvert tilfælde havde 66 pct. af spanierne i en meningsmåling foretaget først på året et positivt billede af Felipe, mens 57 pct. mente, at han kunne gøre det bedre som konge end sin skrantende og skandaleplagede far.
Efter gårsdagens abdikation får Felipe nu – hvis alt går efter planen, hvilket langtfra er sikkert – muligheden for at vise sit værd. Og med sin solide uddannelse, sit ægteskab med en borgerlig kvinde samt sit diskrete og pligtopfyldende væsen bliver han givetvis en gevinst for det spanske kongehus. Ikke mindst som efterfølger for den måske nok mere karismatiske og joviale men også – på sine ældre dage – kontroversielle og koleriske Juan Carlos I.
Med Felipe VI på plads i Zarzuela-paladset vil driftsikkerheden og en total respekt for det konstitutionelle monarkis begrænsninger være sikret. Men spørgsmålet er, om det vil være nok til at vinde spaniernes hjerter i en situation, hvor hele det politiske system befinder sig midt i en dyb krise. Flere kommentatorer opfordrede i går kongehuset til at komme fjenderne i forkøbet og gennemtrumfe en folkeafstemning om monarkiets fremtid.
»Kronprinsen står over for en dobbelt udfordring: På den ene side historien, dynastiet, love og interesser. På den anden accepten i et samfund, der ikke består af undersåtter, men af borgere. Hvis tronfølgen ikke bliver håndteret som et valg, vil den på længere sigt være dømt til fiasko,« skriver kommunikationseksperten Antoni Gutiérrez-Rubí i El País.