Kan Boris Johnson sælge Mays Brexit-aftale? »Han er den perfekte brugtvognshandler«

De britiske konservative bløder vælgere i stort antal, og landet skal have en ny premierminister. Hvis nogen kan sælge en Brexit-aftale til briterne, er det Boris Johnson, mener prorektor fra britisk topuniversitet.

Boris Johnson går efter at blive briternes næste premierminister efter Theresa May. Fold sammen
Læs mere
Foto: NEIL HALL /EPA

På torsdag skal briterne stemme til et valg, de ikke troede, de skulle stemme til. Kandidaterne på stemmesedlerne vidste først for nogle uger siden, at valget ville blive afholdt.

Det er på alle måder et britisk samfund i en tung politisk krise, der går til stemmeurnerne til europaparlamentsvalget torsdag. Og det kommer især til at gå ud over Theresa Mays konservative. Det vurderer Simon Hix, der er prorektor på London School of Economics (LSE) og taler klarsprog:

»De konservative står til det dårligste valg nogensinde i historien.«

Resultaterne til europaparlamentsvalget forventes dermed i høj grad at afspejle de konservatives krise nationalt.

Theresa May har bebudet, at hendes skilsmisseaftale med EU for fjerde gang skal til afstemning i Underhuset i begyndelsen af juni. Samtidig har hun sagt, at hun træder tilbage, inden Storbritannien indleder den næste fase af forhandlingerne med EU. Nogen dato er endnu ikke sat på hendes afgang.

Den 50-årige britiske professor er leveringsdygtig i en hurtig Brexit-analyse med afsæt i parlamentsvalget:

»Theresa May kunne ikke gøre andet end nu at annoncere sin snarlige afgang. Hun bliver nødt til at gå af, når valget er overstået. Er du klar over, at der kun er fire procent af de unge mellem 18-25 år, der vil stemme konservativt ved valget til Europa-Parlamentet? Fire procent!« siger han.

Theresa May har gang på gang været i Bruxelles for at få en forlængelse af briternes exit-dato. Her ses hun til det seneste topmøde i april, hvor datoen blev udskudt til 31. oktober. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olivier Hoslet /EPA.

Ifølge den britiske avis The Telegraph vil der i Theresa Mays fjerde udgave af afstemningen ikke blive ændret nævneværdigt ved det foreslåede toldsamarbejde med EU eller det såkaldte »backstop«, der som en forsikringsordning skal forhindre, at der kommer en fysisk grænsekontrol mellem Irland og Nordirland.

Brexit-tilhængere i hendes konservative parti har kaldt ændringerne for »kosmetiske« og slet og ret for »en gentagelse« af den aftale, der altså allerede er blevet nedstemt tre gange.

»Hun vil tabe igen-igen, og så må hun gå af,« vurderer Simon Hix.

»Brugtvognshandleren« Johnson

Et bud på en ny konservativ formand er den tidligere udenrigsminister Boris Johnson, og Hix vil bestemt ikke afvise, at han rent faktisk kan få Theresa Mays aftale igennem:

»Jeg ved godt, det kan lyde ironisk, og jeg siger det med et smil. Men Boris Johnson er altså lidt som den perfekte brugtvognshandler. Jeg kan allerede høre ham fremstille Mays aftale som præcis det Brexit, han hele tiden har ønsket sig – uden at ændre et komma. For når først Johnson er i Downing Street (premierministerboligen, red.), må også han erkende, at EU ikke vil genåbne Mays aftale,« siger Hix.

Hix lægger ikke skjul på, at han p.t. er mest imponeret over den slutspurt, som lederen af det nye Brexit-parti, Nigel Farage, har lagt for dagen:

»Rent objektivt er det genialt, det Farage gør. Han har erkendt, at hans tidligere parti, UKIP, ikke kunne vinde stemmer hos klassiske Labour-vælgere, så længe partiet lugtede af racisme. Nu er han startet forfra. Og hans kandidatliste afspejler i langt højere Storbritanniens sammensætning end nogle af de andre partier – med kvinder, muslimer, erhvervsfolk, tidligere Labour-folk og så videre.«

I slutspurten går Farage benhårdt efter Labours vælgere og har produceret en kampagnefilm – »Tidligere var Labour et parti, der repræsenterede arbejderklassen. Nu kæmper de for »Remain«.«

En meningsmåling fra Britain Elects viser, at de traditionelt to store partier i britisk politik ville få under halvdelen af stemmerne tilsammen, hvis der var valg til Underhuset i dag. Til sammenligning fik de ved valget for to år siden 80 procent tilsammen. Farages Brexit Party står til at få omkring 18 procent af stemmerne.

Lykke Friis er Berlingskes korrespondent i Berlin.
Eva Jung er Berlingskes korrespondent i Bruxelles.