Kampfly angriber lufthavn i Libyens hovedstad

Kamphandlingerne nær Libyens hovedstad er »dybt bekymrende«, lyder det fra USA's udenrigsminister.

USA henstiller til oprørshæren Libyens Nationale Hær, at den straks indstiller forsøget på at indtage hovedstaden Tripoli. Foto viser medlemmer af oprørstyrken, der ledes af Khalifa Haftar. Esam Omran Al-Fetori/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den eneste fungerende lufthavn i Libyens hovedstad, Tripoli, er mandag blevet ramt af et luftangreb. Det oplyser en sikkerhedskilde i lufthavnen ifølge AFP.

Kilden tilføjer, at ingen endnu har taget skylden for luftangrebet. Det ramte en landingsbane, men ingen mennesker er kommet til skade.

Billeder på sociale medier viser en røgsøjle, der stiger op over området omkring lufthavnen, skriver nyhedsbureauet dpa.

Der var ikke umiddelbart yderligere oplysninger.

Magita-lufthavnen ligger øst for Tripoli.

Både USA og EU er dybt bekymrede over den seneste tids kampe i Libyen. Her har en oprørshær under ledelse af Khalifa Haftar indledt en offensiv mod hovedstaden.

Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, opfordrer oprørsstyrken Libyens Nationale Hær til straks at indstille offensiven.

De stridende parter bør ifølge Pompeo i stedet indlede en politisk dialog under ledelse af en FN-mægler.

»Vi har gjort det klart, at vi er modstandere af Khalifa Haftar-styrkens militære offensiv. Vi beder den indtrængende om øjeblikkeligt at indstille de militære operationer,« siger han.

Før et møde mellem EU-landene mandag lægger EU's udenrigschef op til, at landene sender en appel til Libyen om at stoppe kampene.

»Vi må stå sammen om et budskab. Det er påkrævet med en fuld implementering af den humanitære våbenhvile, så civile og sårede kan evakueres,« siger Federica Mogherini.

Søndag blev mindst 32 mennesker dræbt og omkring 50 såret i kampe i det sydlige Tripoli. Det oplyser sundhedsministeriet under den FN-anerkendte regering i Libyen mandag. Det vides ikke, om der er civile blandt ofrene.

FN oplyser, at 2800 mennesker er flygtet fra deres hjem som følge af kampene.

Haftar, som er 75 år, betegner sig som fjende af islamistisk ekstremisme. Men hans modstandere ser ham som en ny diktator i stil med Libyens mangeårige enehersker Muammar Gaddafi.

Gaddafi blev dræbt af oprørere med støtte fra Nato i 2011.

Haftar støttes af Egypten og De Forenede Arabiske Emirater. De anser ham for at være et bolværk mod islamister. De to lande har ifølge FN ydet militær støtte til Haftar.

Hans styrker udførte søndag luftangreb mod mål i det sydlige Tripoli. De vandt terræn i forsøget på at rykke ind i byens centrum, oplyste øjenvidner ifølge nyhedsbureauet Reuters.

FN's generalsekretær, António Guterres, besøgte Libyen torsdag og fredag. Her bad han de stridende parter om at finde en politisk løsning på det, de er uenige om.

Oprørshæren indledte fremrykningen mod Tripoli onsdag i sidste uge.

/ritzau/