Kampe og dårligt vejr har sat dansk Syrien-styrke i venteposition

Det danske krigsskib Esbern Snare er tilbage på Cypern, fordi kampe og dårligt vejr har gjort det umuligt at afhente kemiske våben i syrisk havneby.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dårligt vejr og hårde kampe mellem oprørere og regeringssoldater i Syrien har udskudt transporten af kemiske våben ud af Syrien.

Det danske krigsskib Esbern Snare var mandag på vej til Syrien sammen med en flåde af fartøjer, der skal transportere kemiske våben ud af Syrien, men mandag aften vendte flåden om og sejlede væk fra Syriens kyst.

Esbern Snare er tirsdag returneret til havnen i Limassol på Cypern, og det er uvist, hvornår de kemiske våben kan blive sejlet væk fra Syrien.

»Vi har hele tiden opereret med to planer. En plan, som bliver aktiveret i tilfælde af, at vi skal hente en last, og en plan, som vi kører efter, hvor vi fortsat dygtiggør os til at kunne blive indsat,« siger flotilleadmiral Torben Mikkelsen fra det danske krigsskib til DR Nyheder.

Han er chef for gruppen bestående af det danske krigsskib Esbern Snare, en norsk fregat og to fragtskibe, der venter på at fragte kemiske våben ud af Syrien.

Aftalen med det syriske styre var, at den farligste del af de kemiske våben skulle have været ude af landet senest den 31. december.

»Jeg behøver ingen begrundelse (for udsættelsen, red.). Det er et land i borgerkrig, og man skal transportere det inde i Syrien, og det er klart, at der ikke er ligetil i et land, hvor det ikke er fred og ro,« siger Torben Mikkelsen til DR.

Men det er ikke kun kampe, der skaber forhindringer.

»Vejret har været værre i det sidste stykke tid med snestorm, og det gør alt sammen, at det bliver besværligt at få tingene frem til havnen,« siger Torben Mikkelsen og oplyser, at styrken har været klar siden den 19. december.

De dansk-norske styrker skal hente de kemiske våben i havnebyen i Latakia.

»FNs officielle begrundelse er, at der nogle sikkerhedsmæssige forhold, der skal være på plads, inden man er klar til at få det ned til Latakia,« siger Torben Mikkelsen til DR.

Men ventetiden bliver ikke spildt, forklarer flotilleadmiralen.

»Det er det smukke ved maritime styrker. Vi kan blive ved med at ligge herude, fortsat holde os skarpe og så blive aktiveret, når vi skal bruges,« siger Torben Mikkelsen, der ikke har noget bud på, hvornår flåden atter sejler mod den syriske havneby Latakia.

»Jeg ved det simpelthen ikke. Jeg ved, at vi har forberedt os og er klar. Vi fortsætter med at øve.«