Kampe mellem rivaliserende kvæghyrder koster 170 livet

To klaner kæmper mod hinanden i Sydsudan. Mindst 170 er dræbt, og mange er drevet fra hus og hjem.

Arkivfoto. Mindst 170 mennesker er dræbt, og mange er drevet fra hus og hjem i Males-provinsen i Sydsudan. Fold sammen
Læs mere
Foto: ASHRAF SHAZLY

Kampe mellem rivaliserende klaner af kvæghyrder i det centrale Sydsudan har i den seneste uge kostet flere end 170 personer livet.

Kampene er brudt ud i Males-provinsen, efter at unge mænd fra den etniske gruppe Ruop angreb en anden etnisk gruppe unge - Pakam-gruppen - onsdag og torsdag i sidste uge.

Siden har adskillige hævnangreb fundet sted.

Medlem af parlamentet Dharuai Mabor Teny oplyser om et stort antal døde.

»Flere end 170 mennesker har mistet livet. 342 huse er brændt, og mindst 1800 personer er drevet fra hus og hjem,« siger Teny.

Regeringen har fra mandag erklæret tre måneders undtagelsestilstand i regionen og i de nærliggende områder. Også militæret er indsat for at sikre ro.

Ifølge den regionale regerings talsmand, Shadrack Bol Maachok, er situationen forværret af, at våben er ekstremt udbredt i området.

»Disse våben i hænderne på civile vil blive taget væk, og styrker vil blive indsat,« siger han.

FN-missionen i Sydsudan, UNMISS, siger, at dens tropper hjælper med at fjerne vejblokader, der er sat op af de rivaliserende grupper.

Borgerkrig har plaget Sydsudan siden 2013. Den udløstes ved en politisk uoverensstemmelse mellem præsident Salva Kiir og den tidligere vicepræsident Riek Machar.

Krigen har kostet titusinder livet og drevet en fjerdedel af landets 12 millioner indbyggere på flugt.

Volden i landet er ofte udløst af rivaliserende klaner, der strides om land og har kulturelle og politiske uoverensstemmelser.

/ritzau/