Kampe blusser op i Nagorno-Karabakh med mange dræbte

Der kæmpes på ny mellem Aserbajdsjan og Armenien, og der meldes om langt over 100 dræbte.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Baku: Aserbajdsjans regering anklager armenske styrker for at have dræbt 12 aserbajdsjanske soldater og skudt en helikopter ned i den omstridte enklave Nagorno-Karabakh.

Samtidig hævder regeringen i Baku, at over 100 soldater fra Armenien er dræbt under kampene i den kaukasiske enklave.

Der blev tidligere lørdag meldt om hårde kampe i enklaven, der siden Sovjetunionens opløsning i 1991 har været en kilde til et stærkt fjendskab mellem Armenien og Aserbajdsjan.

- Tolv aserbajdsjanske soldater blev dræbt i kamp, og en helikopter blev skudt ned af de armenske styrker, lyder det i en meddelelses fra forsvarsministeriet i Aserbajdsjan.

Videre hedder det, at de aserbajdsjanske styrker sikrede sig kontrol over "to strategiske højdedrag og en landsby" i Karabakh.

Nagorno-Karabakh ligger i Aserbajdsjan, men kontrolleres af etniske armeniere. Det har været situationen siden 1994, og det er sket med økonomisk støtte fra Armenien.

- Over 100 armenske soldater er blevet dræbt, og seks armenske kampvogne og 15 artillerikanoner er ødelagt, hedder det i erklæringen fra det aserbajdsjanske forsvarsministerium.

Krigen i Nagorno-Karabakh, der blev bremset med en våbenhvile i 1994, kostede 30.000 livet.

Aserbajdsjan, der primært har sine indtægter fra olie, har i de seneste år brugt, hvad der svarer til hele Armeniens statsbudget på at udbygge sit militær.

Den aserbajdsjanske regering har flere gange truet med at tilbageerobre Nagorno-Karabakh med magt, hvis ikke det kan lykkes ad forhandlingens vej.

Armenien, der støttes af Rusland, har truet med at knuse enhver offensiv fra Aserbajdsjansk side.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har lørdag opfordret de to parter i konflikten til at respektere våbenhvilen fra 1994.

/ritzau/AFP