»Kampagnesporet«: Det her er Trumps mareridt

Mads Fuglede og David Trads zoomer nok ind på de største hændelser i amerikansk politik i deres podcast, »Kampagnesporet«. Denne uge handler det blandt om en efterforskning af Donald Trump. Og om Joe Bidens schæferhunde.

»Retssager, retssager, retssager.« Det kan blive hverdagen for Donald Trump de næste mange år, mener værterne på »Kampagnesporet«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carlos Barria/Reuters/Ritzau Scanpix

I årevis har Donald Trumps advokater kæmpet for at forhindre, at nogen kom i nærheden af de skattepapirer, der giver et indblik i ekspræsidentens økonomi.

I denne uge tabte de kampen. USAs højesteret afgjorde, at anklagerne i New York skal have adgang til Donald Trumps skattepapirer fra 2011 til 2019.

»Det her er Trumps mareridt,« siger David Trads, en af værterne bag »Kampagnesporet« – Berlingskes podcast om amerikansk politik – i denne uges program.

»Det kan komme til at optage utrolig meget af Trumps tid de kommende år.«

Hør dagens afsnit her. Værterne taler blandet også om, at Biden-familiens schæferhunde pludselig er blevet et tema for højrefløjsmedierne.

Anklagerne på Manhattan mener, at der er flere forhold i Donald Trumps egne selvangivelser og Trump-organisationens økonomi, der ser mistænkelige ud.

Statsadvokaten på Manhattan, Cyrus Vance Jr., har nedsat et hold, der arbejder med at forberede en stor sag mod ekspræsidenten.

I første omgang interesserede anklagerne sig især for, at Donald Trumps advokat Michael Cohen havde betalt store summer i »hold kæft-penge« til to kvinder, som Donald Trump angiveligt havde haft affærer med, kort efter at Melania Trump havde født parrets søn, Barron.

Men Trumps frygt må være, at demokraten Cyrus Vance Jr. leder efter andre ulovligheder i skattepapirerne.

»Det virker, som om det er dét, Vance er ude på. Nu starter han på side ét, og så leder han efter alt muligt, han kan sagsøge Donald Trump for,« vurderer David Trads.

Allerede i 2020 fik avisen The New York Times indblik i nogle af Trumps skattepapirer og kunne afsløre, at han i ti ud af de seneste 15 år ikke betalte indkomstskat. Afsløringerne synes dog ikke at skade Donald Trumps opbakning blandt de republikanske vælgere mærkbart.

»Det kan godt være, at Trump ikke mærker prisen for retssagerne i form af manglende opbakning. Men det kan føre til, at han økonomisk og tidsmæssigt bliver meget, meget presset af de her undersøgelser.«

Foruden undersøgelserne i New York efterforskes præsidenten også i Washington, D.C., for indirekte at have ansporet stormløbet mod Kongressen og i Georgia for at have forsøgt at udføre et politisk pres, da han efter valget ringede til delstatens indenrigsminister og bad ham »finde flere stemmer«.

»Retssager, retssager, retssager. Det kan man regne med, at Trump bliver temmelig meget hængt op på de kommende år,« siger David Trads.

Det er endnu uvist, om Donald Trump planlægger igen at stille op som kandidat til præsidentvalget i 2024.

Hør tidligere afsnit af »Kampagnesporet« her.