Kampagnen, der vil verdens farligste våben til livs

Modtageren af Nobels fredspris har kun ti års virke på bagen. Men ICANs internationale kampagne har opnået resultater som ingen andre i en tid, hvor atomtruslen igen hærger.

REUTERS/Denis Balibouse TPX IMAGES OF THE DAY Fold sammen
Læs mere

Stribevis af militære eksperter vil argumentere, at atomvåben er verdens mest fredsskabende våben.

Argumentet er, at atombombens skræmmeevne forhindrer krige, der ellers ville finde sted.

Men det argument køber årets modtager af Nobels fredspris, ICAN, ikke.

ICAN, der har haft hovedsæde i Schweiz siden sin oprettelse i 2007, er en international kampagne for afskaffelse af atomvåben på globalt plan. Kampagnen har 468 partnerorganisationer i 101 lande. I juli 2017 høstede den sin hidtil største succes, da FN vedtog en traktat om forbud mod atomvåben, som kampagnen havde promoveret.

For ICANs vedkommende udgør atomvåben en uacceptabel trussel mod verdens civilbefolkning.

»Så længe de eksisterer, vil risikoen være der, og til sidst slipper vores held op,« siger ICANs svenske direktør, Beatrice Fihn (lille foto), ifølge SBS.

Ifølge ICAN råder ni af verdens lande over omkring 14.000 atombomber. Et samlet arsenal, der bogstaveligt talt kan gøre verden ubeboelig. ICAN er nået længere i kampen mod atomvåben end andre og større internationale organer, og den samler miljøorganisationer, menneskerettighedsorganisationer og udviklingsorganisationer under én paraply.

»Det er den norske nobelkomités faste overbevisning, at ICAN mere end nogen andre i det forløbne år har givet indsatsen for at opnå en verden uden kernevåben en ny retning og ny styrke,« udtaler komiteen ifølge The Independent.

Og mens nuværende atommagter ifølge Nobelkomiteens pressemeddelelse bestræber sig på at modernisere allerede eksisterende atom­arsenaler, viser lande på forskellige kontinenter interesse for at beherske projekter, der i sidste ende kan gøres militære og hermed bruges til at udvikle atomvåben.

Alene i Mellemøsten har Tyrkiet, Saudi- Arabien og Egypten i løbet af de seneste år vist interesse for egne atomprojekter, fordi de frygter, at Iran i hemmelighed er i færd med at udvikle et militært atomprojekt.

De seneste måneder har fornyede spændinger mellem USA og Nordkorea øget frygten for atomkrig. Ingen aner, hvordan konflikten mellem de to lande vil udvikle sig, og netop derfor omtaler Beatrice Fihn konflikten som en »alarmklokke«.

ICANs erklærede mål er total afskaffelse af atomvåben.

»Krigens love siger, at vi ikke kan ramme civile. Atomvåben er designet til at ramme civile, de er designet til at udrydde hele byer. Det er uacceptabelt, og der er ikke længere nogen undskyldning for atomvåben,« siger Beatrice Fihn ifølge BBC.

ICANs kampagne mod atomvåben udgør et alternativ til tidligere forsøg på at få atommagter til at skære ned på produktionen af atombomber og til at skrotte gamle våben.

Kampagnen blev søsat i 2007, året hvor Israel bombede et hidtil ukendt atomprojekt i Deir ez-Zour i Syrien, og tre år efter at Libyens daværende leder, Muammar Gaddafi, opgav sit atomprojekt under amerikansk pres.

Kampagnen er inspireret af en lignende og tidligere kampagne mod brugen af landminer. Ifølge ICANs Facebook-side har kampagnen fire mål:

1. At det anerkendes, at enhver brug af atomvåben vil gøre katastrofal humanitær og miljømæssig skade.

2. At det anerkendes, at det er et universelt humanitært imperativ at forbyde atomvåben, selv om stater ikke ejer sådanne våben.

3. At det anerkendes, at stater med atomvåben har en forpligtelse til at eliminere alle atomvåben fuldstændigt.

4. At man handler umiddelbart, så en multilateral forhandlingsproces støtter op om en traktat, der forbyder alle atomvåben.

ICAN nyder støtte fra en række internationalt kendte personligheder som Desmond Tutu, Ban Ki-Moon, Dalai Lama og Yoko Ono.

Men trods fredspris, omtale og det afgørende bidrag til FNs traktat mod atomvåben har ICAN ingen af verdens ni atommagter med sig.

Hverken USA, Storbritannien, Kina, Indien, Pakistan, Frankrig, Nordkorea, Pakistan eller Israel var med i forhandlingerne om sommerens traktat. Og den kan først træde i kraft, når 50 lande har underskrevet og ratificeret den. Israel, der menes at råde over omkring 200 atombomber, har i årtier nægtet at bekræfte sin atomkapacitet. Men ICAN er overbevist om, at det kan lade sig gøre at præge den offentlige debat og dermed gøre det vanskeligere for atommagterne at retfærdiggøre deres atomarsenaler.

»Når atomvåben forbydes, betyder det, at de er på vej ud,« siger Beatrice Fihn ifølge SBS.

Allan Sørensen er Berlingskes korrespondent i Mellemøsten