Kamp mod terror rykker højt på NATOs agenda

NATO-landene er enige om, at forsvarsalliancen skal spille en større rolle i kampen mod terrorisme, og emnet er øverst på agendaen, når de 28 lande mødes til topmøde torsdag i Bruxelles. Frankrig og USA – begge med nye præsidenter – er dog endnu ikke enige om hvordan.

Foto: YVES HERMAN. »Vi står sammen med briterne i denne svære stund. Og vi står sammen med dem i kampen mod terrorisme. Det er en kamp, som jeg håber, at vi kan forstærke, når vi senere i ugen mødes til NATO-topmøde i Bruxelles,« sagde statsministeren.
Læs mere
Fold sammen

Blot halvandet døgn før NATO-topmødet, som for første gang bringer Donald Trump til Europa som USAs præsident, slog terroren til igen. Denne gang i engelske Manchester og det før et møde, som i høj grad netop handler om, hvordan NATO kan komme til at spille en større rolle i kampen mod terror, som Trump siden sin indsættelse har insisteret på.

Trump gentog på sin tur i Mellemøsten budskabet om, at »terroristerne og ekstremisterne skal udryddes«, mens statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sin kondolence til briterne understregede, at det er afgørende, at NATO gør mere i kampen mod terror.

»Vi står sammen med briterne i denne svære stund. Og vi står sammen med dem i kampen mod terrorisme. Det er en kamp, som jeg håber, at vi kan forstærke, når vi senere i ugen mødes til NATO-topmøde i Bruxelles,« sagde statsministeren.

Hvordan?

Mens de 28 NATO-lande er enige om, at der skal gøres mere, er de til gengæld ikke enige om præcis hvordan. Til topmødet er der lavet et internt arbejdskatalog med 38 tiltag – nogle helt nye, andre mest i nye klæder. Det handler især om træning og hjælp til opbygning af sikkerheds­strukturer i Mellemøsten og Nordafrika, ligesom en fælles antiterrorkoordinator er i støbeskeen.

Men finansieringen er et problem, fordi Frankrig, der bruger relativt mange penge på sit forsvar, ikke vil være med til at løfte det fælles NATO­budget til opgaven.

Det største udestående er dog, om NATO som en politisk tilkende­givelse skal blive en del af den globale koalition mod Islamisk Stat, som onsdag tog skylden for angrebet i Manchester.

Efter USA spiller netop Frankrig og Storbritannien de militære hovedroller i den koalition, som alle NATO-landene er med i, men hvor selve NATO kun leverer en støttefunktion i form af efterretninger fra over­vågningsfly, der følger med på lang afstand af kampene.

En operationel rolle for NATO er udelukket, men Frankrig – ligeledes med ny præsident i form af Emmanuel Macron – er bange for, at en officiel NATO-rolle kan skræmme nogle af de arabiske lande i koalitionen væk eller svække deres engagement, selv om der alene vil være tale om en politisk tilkendegivelse. En bekymring, som Tyskland deler.

Ikke meget, NATO kan gøre nu

»Angrebet (i Manchester, red.) vil forstærke budskabet om, at alliancen er nødt til at se på sin rolle i kampen mod terrorisme. Problemet er, at der ikke er så meget, NATO kan gøre, så længe landtropper er udelukket. Der kan bruges flere ressourcer på trænings­missioner som den i Irak og på at udveksle efterretninger, men noget stort gennembrud i forhold til, hvordan NATO opererer, kan jeg ikke se for mig,« siger Lukasz Kulesa, der er forskningschef i den sikkerhedspolitiske tænketank European Leader­ship Network.

Emmanuel Macron og Donald Trump mødes torsdag til en frokost før NATO-topmødet, og her ventes det, at Trump vil forsøge at over­bevise Macron om at gå med til en officiel NATO-rolle i den globale koalition mod Islamisk Stat, der i alt tæller 68 lande og institutioner, men altså ikke NATO.

NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, bekræftede i sidste uge, at mulighederne for en større NATO-rolle i kampen mod terror stadig diskuteres, men han understregede, at NATO allerede gør meget, og at hele den historisk lange indsats i Afghanistan har været et led i kampen mod terror.