Kaliffernes kamp om den globale jihad

Al-Qaeda og IS kæmper et bittert slag om at stå i spidsen for den globale jihad. Ironisk nok opfatter al-Qaeda fanatikerne fra IS som en af de største trusler mod afdøde Osama bin Ladens terrornetværk.­

Islamisk Stat (IS) med den selværklærede kalif Abu Bakr al-Baghdadi (tv.) i spidsen har held til at stjæle mediefladen fra al-Qaeda. Som et modsvar har al-Qaeda-lederen Ayman al-Zawahiri (midten) udfordret IS ved at omtale Mullah Omar (th.) som overhoved for den sunnimuslimske verden. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP og EPA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: Når lederen af en international terrororganisation udsender en båndoptagelse for at sige, »vi har ikke glemt jer«, er der noget galt.

Den 3. september 2014 kunne al-Qaeda-leder Ayman al-Zawahiri ses og høres på en videooptagelse, hvor han blandt andet meddelte, at al-Qaeda etablerer sig i Indien og stadig husker de undertrykte muslimer i Myanmar, Bangladesh, Gujarat og Kashmir.

Det er Zawahiris første optræden, siden Islamisk Stat (IS) indtog Mosul og andre irakiske byer i juni.

Psykologer vil sige, at sådan en kommentar kommer fra en person eller en organisation, der selv er bange for at blive glemt.

Internationale terroreksperter siger det samme, bare en smule anderledes.

For dem står det klart, at al-Qaeda, 13 år efter angrebene mod USA, kæmper for at generobre overskrifterne i verdens medier i en tid, hvor IS i Irak og Syrien næsten har eneret på sendefladen.

IS skaber mere opmærksomhed og langt større interesse på Twitter end al-Qaeda.

Jalousidrama

Et jalousidrama udspiller sig i toppen af fundamentalistisk sunniislam.

Terrororganisationer tager afstand fra hinanden og skændes om, hvilke ledere der har størst autoritet, og hvem sunnifundamentalisterne i Afrika, Mellemøsten, det fjerne Asien og endda Europa bør følge.

»Læg mærke til, at Ayman al-Zawahiri omtaler Talebans Mullah Omar som sunniislams overhoved eller de troendes leder i det islamiske emirat i Afghanistan,« siger Eli Karmon, forsker ved terrorinstituttet i Herzliya i Israel.

Det opfatter han som en klar udfordring af IS-leder Abu Bakr al-Baghdadis selverklærede status som kalif for Islamisk Stat.

Zawahiri brød officielt med IS og al-Baghdadi i april 2014.

»Mullah Omar har haft sin titel i 17 år. Han opfattes af al-Qaeda som vor tids legitime arving efter profeten Muhammed. Når al-Zawahiri siger det offentligt, er det et budskab til IS’ al-Baghdadi og endnu en milepæl i den bitre kamp mellem de to organisationer,« siger Eli Karmon.

Al-Qaedas ledelse har haft det svært med forgreninger, siden Abu Musab al-Zarqawi begyndte at hugge hovederne af sine fjender i 2003.

Al-Zarqawi blev opfattet som al-Qaeda-leder i Irak dengang, men ledelsen tog afstand fra ham dels på grund af metoderne, dels fordi han ikke skelnede mellem muslimer og ikke-muslimer.

Det samme er sket med al-Baghdadi fra IS. Siden borgerkrigen i Syrien har al-Qaeda følt sig tvunget til at tage afstand fra IS og lægge sin vægt bag Jabhat al-Nusra i stedet.

Til stor frustration taler IS-leder al-Baghdadi om Jabhat al-Nusra som en del af IS og ikke som en del af al-Qaeda.

Siden oprettelsen af Islamisk Stat i Irak og Syrien er kampen om magten på den syriske borgerkrigsscene blevet til en åben og international kamp mellem al-Qaeda og IS.

Ikke bare en kamp om hvorvidt frontfiguren hedder kalif eller emir. Også en kamp om hvem de radikale slutter sig til.

Al-Qaeda står stadig stærkt i Yemen, Somalia og en række andre steder. Men siden IS’ fremmarch i Irak er tidligere al-Qaeda-tro grupper hoppet over på den anden side og erklærer nu troskab til Abu Bakr al-Baghdadi.

Nationale ledere tilslutter sig IS

For to måneder siden meddelte Abdallah Uthman, al-Qaeda-leder i Algeriet, at han fra nu af ser sig selv og sine tilhængere som en del af IS.

Algeriske efterretningskilder citeres for at omtale den udvikling som en begyndende tendens, hvor tusinder af tidligere al-Qaeda-krigere vil begynde at sværge troskab til kaliffen i Irak i stedet for emiren af Afghanistan, der af mange menes at skjule sig i Pakistan.

I Indonesien har Jamaa al-Islamiyahs åndelige leder, Abu Bakir al-Bashir, også svoret troskab til IS efter mange års samarbejde med den oprindelige al-Qaeda-organisation.

Mamoun Hatem, der indtil for nylig var en af al-Qaedas ledere i den saudiarabiske afdeling, har også ændret mening og støtter nu IS.

Måske fordi al-Baghdadi på nuværende tidspunkt er den eneste globale jihadist, der aktivt taler for at vælte monarkiet i Saudi-Arabien.

Den egyptiske jihadgruppe Ansar Beit al-Maqdis, der er aktiv på Sinaihalvøen, læner sig også op ad IS og har for nylig offentliggjort en video, hvor en formodet Mossad-agent halshugges på samme måde, som IS myrdede James Foley, Steve Sotloff, David Haines og adskillige andre mindre kendte.

IS tiltrækker nye krigere og sympatisører, fordi organisationen fører i kampen om den globale jihad.

Jihadister foretrækker at skabe overskrifter frem for at være henvist til andenpladsen.

Mens al-Zawahiri minder muslimer i Sydøstasien om, at al-Qaeda ikke vil glemme, at de føler sig undertrykte, placerer al-Baghdadi sig centralt som lederen, der skaber panik i Irak og Syrien, og som spreder frygt i store dele af Vesten.

For nutidens jihadister synes det at være et valg mellem den gamle skole, der havde sin største succes i 2001, og den nye skole, der anslår tonen i dag.