Kaliffens kemiker er blevet fanget

IS-krigere har i månedsvis angrebet kurderne i Irak med de kemiske mortergranater, som Suleiman Dawud al-Bakkar stod for at fremstille. I februar blev han standset af amerikanske elitesoldater.

Treårige Fatima blev forleden dræbt i et angreb med kemiske våben på den irakiske by Taza syd for Kirkuk. I alt 200 indbyggere fra byen blev såret i regnen af raketter, som Islamisk Stat sendte af sted. Foto: M. Ibrahim Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: Meget tyder på, at manden bag Islamisk Stats udvikling af sennepsgas og klorinbomber, den 50-årige Suleiman Dawud al-Bakkar, har givet sine amerikanske afhørere vigtige oplysninger, inden han i sidste uge blev ekspederet videre til de irakiske myndigheder fra sin celle i den kurdiske by Erbil i Nordirak.

Siden amerikanske elitesoldater i februar fangede Suleiman Dawud al-Bakkar ved Tal-Afar uden for byen Mosul i en operation, hvor der ikke blev affyret et eneste skud, har amerikanske jagerfly bombet mindst to formodede kemiske våbenlagre i de Islamisk Stat-kontrollerede områder. Mål, som USA efter alt at dømme, ikke kendte før tilfange­tagelsen af Suleiman Dawud al-Bakkar.

Manden bag Islamisk Stats kemiske våbenprogram, den tidligere officer med ekspertise i kemiske og biologiske våben i Saddam Husseins hær, er nu blevet kendt for det kemiske massedødsangreb, som Islamisk Stat ikke nåede at udføre, mens han sad på posten som chef for terrororganisationens kemiske våbenafdeling. Men hans tilfangetagelse sætter også fokus på Islamisk Stats ihærdige forsøg på at forbedre sine kemiske kapaciteter.

Pentagons talsmand, Peter Cook, beskriver tilfangetagelsen af al-Bakkar og de to bombninger af kemiske våbenfaciliteter, som »noget USA har det godt med«.

»Jeg vil ikke sige, vi har ødelagt våbenprogrammet fuldstændigt, men vi har gjort en forskel,« sagde han på en pressekonference i sidste uge.

Efter tilfangetagelsen af Suleiman Dawud al-Bakkar har Islamisk Stat angrebet kurdiske stillinger ved byen Makhmour med mortergranater, der indeholder pulveriserede kemiske substanser. Islamisk Stat ved, at netop det område er følsomt, fordi det er her, vestlige, kurdiske og irakiske soldater opholder sig som en del af planlægningen af en senere offensiv mod Mosul.

For få dage siden sårede Islamisk Stat op mod 600 borgere ved den irakiske by Kirkuk i et angreb, hvor kemiske stoffer også blev anvendt. De sårede har åndedrætsbesvær, og deres hud er i mange tilfælde ætset væk. En hilsen fra Islamisk Stat, der ønsker at signalere, at tilfangetagelsen af al-Bakkar ikke vil afholde kalifatets krigere fra at bruge kemiske våben mod fjenderne. Og at man, trods USAs bombninger, stadig er i stand til at angribe.

Ønsker at angribe USA

Suleiman Dawud al-Bakkar menes at have plejet omgang med al-Qaeda i Irak efter den amerikanske invasion af Irak i 2003 opløste den irakiske hær. Islamisk Stat er en videreudvikling af al-Qaeda i Irak, og al-Bakkar menes at have været ledende medlem af Islamisk Stat siden oprettelsen af kalifatet i 2014.

Store dele af Islamisk Stats netværk i Syrien og Irak består af tidligere officerer i Saddam Husseins hær. Suleiman Dawud al-Bakkar har tidligere arbejdet som forsker på universitetet i Mosul, der har været Islamisk Stats hovedstad i Irak siden byens erobring i juni 2014.

Han var, ifølge amerikanske kilder, chef for Islamisk Stats kemiske og biologiske afdeling, der ikke kun omfatter andre eksperter fra Saddam Husseins tidligere hær, men også fra andre dele af Mellemøsten og Europa.

Få uger inden al-Bakkars tilfangetagelse, sagde James Clapper, USAs chef for National Intelligence, på en konference i München, at »det er klart, at IS ønsker at bruge kemiske våben mod USA«:

»Det kan potentielt ændre spillets regler, og det er naturligvis et globalt emne, så længe provinserne i det såkaldte kalifat breder sig,« sagde James Clapper på konferencen ifølge The Guardian og antydede derefter, at afstanden mellem de kemiske angreb mod kurdere i Irak og et lignende angreb mod et indkøbscenter eller et stadion i Europa måske ikke er så stor endda.

Siden angrebene i Paris i november 2013 har der lydt advarsler om mulige kemiske angreb mod mål i Europa eller USA fra vestlige politikere og sikkerhedstjenester. Dels fordi Islamisk Stat allerede har udviklet våbnene, dels fordi terrorbevægelsen ikke holder sig tilbage fra at bruge dem i Syrien-krigen.

Oberst Steve Warren, USAs talsmand for koalitionen mod Islamisk Stat, antyder, at Islamisk Stat vil blive ved med at bruge kemiske våben, så længe organisationen kan.

»USA har været forberedt på at operere i kemisk krig siden Irak-krigen i 1991. Vi er altid forberedte,« skriver han på Twitter.

Manden bag kidnapningerne

Tilfangetagelsen af Suleiman Dawud al-Bakkar er den første større succes for den særlige amerikanske elitestyrke, der i december 2015 blev sendt i krig mod Islamisk Stats ledende figurer. Eliteenheden består af soldater, der opererer bag fjendens linjer.

I sidste uge rettede USA et missilangreb mod Islamisk Stats såkaldte krigsminister, Omar al-Shishani, i det nordlige Syrien. Tolv døde, men syriske kilder hævder, at det lykkedes al-Shishani at humpe væk efter angrebet. I et andet angreb dræbte USA Amr al-Absi, der havde titlen som Islamisk Stats chef-kidnapper, fordi han menes at have stået bag nogle af kidnapningerne af de vesterlændinge, der senere blev myrdet i Islamisk Stats fangenskab.

Denne artikel er oprindeligt bragt uden kildehenvisning til The Guardian. Den er siden blevet opdateret.