Kalifatet er i knæ – men IS overlever

To år efter kalifatets tilblivelse har Islamisk Stat halen mellem benene i Irak og Syrien. Men terrororganisationen overlever som ideologi og vil stadig være i stand til at ramme mål uden for Mellemøsten.

I denne uge døde omkring 250 IS-jihadister under panisk flugt fra kampene i den irakiske by Fallujah, efter at koalitionen og den irakiske hær ramte flere hundrede af terrororganisationens køretøjer. Fold sammen
Læs mere
Foto: AHMAD AL-RUBAYE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MELLEMØSTEN: For to år siden kom de buldrende over de svedne irakiske og syriske stepper. I denne uge døde omkring 250 IS-jihadister under panisk flugt fra kampene i den irakiske by Fallujah, efter at koalitionen og den irakiske hær ramte flere hundrede af terrororganisationens køretøjer.

Det korte videoklip, hvor bomber skærer gennem den lange kolonne af køretøjer, er det mest præcise billede på den situation, Islamisk Stat befinder sig i, to år efter Abu Bakr al-Baghdadis tale i anledning af erobringen af Mosul, hvor han udråbte det såkaldte kalifat.

I modsætning til sommeren 2014 er Islamisk Stat nu ikke længere i stand til at holde på sine områder. Fallujah faldt i den forgangne uge. Ramadi blev erobret af den irakiske hær i februar, efter kurdernes erobring af Sinjar i december 2015. De europæiske jihadisters foretrukne syriske hjemby, Manbij – også kaldet »Little London« – er omringet af kurdiske styrker, og hver dag tager kurdiske styrker endnu et skridt i retning af Islamisk Stats hovedsæder, Raqqa og Mosul, i henholdsvis Syrien og Irak.

2016 bliver vendepunktet for Islamisk Stat

Allerede efter seks måneder er 2016 året, hvor Islamisk Stat blev til »Islamisk Miniputstat« på retræte. Kalifatets offensiv er vendt til flugt, fordi indsatsen mod IS er koordineret og hårdtslående. Amerikanske og russiske fly skaber plads til kurdiske og irakiske styrker på landjorden. Og for at det ikke skal gå galt, er amerikanske, tyske og andre landes specialstyrker med landtropperne – det kan Islamisk Stats hær af jihadister ikke hamle op med.

Men jihadisterne kan noget andet, og 2016 kommer også til at markere den periode, hvor Islamisk Stat begynder at skifte fokus. I takt med, at terrororganisationen tvinges ud af sine geografiske områder, vil den i stigende grad begynde at operere som guerillaorganisation, og som ideologisk bannerfører for de spirer, den har sået i en lang række lande – inklusive europæiske – de seneste to-tre år.

Islamisk Stat vil både bestå som idé og som undergrundsstyret terrororganisation, når de sidste af kalifatets byer er generobret af kurdiske og irakiske soldater – i stil med al-Qaeda, der mistede sine geografiske fordele, da Taleban blev væltet i 2001. Men forskellen mellem al-Qaeda og Islamisk Stat er, at IS har en langt større tilhængerskare, og at organisationen ikke er for fin til at gå efter ethvert mål, stort som småt.

(Artiklen fortsætter under grafikken)

Alt er tilladt – også drab på muslimer

IS har længe ført en udmattelseskrig i Bagdad ved utrætteligt at sende selvmordsbombere af sted for at skabe det kaos, organisationen næres af. I Vesten udsender IS SMS-beskeder med opfordringer til at begå såkaldte enlige ulve-angreb, og samtidig planlægger man angreb mod atomreaktorer i Europa. IS eksperimenterer også med kemiske stoffer, og bruger dem allerede i kampene mod de kurdiske soldater. Konklusionen er, at Islamisk Stat er villig til at angribe på hvilken som helst måde – bare det lader sig gøre.

I modsætning til al-Qaeda er der ingen intern diskussion i IS om, hvorvidt det er hensigtsmæssigt at dræbe muslimer eller bruge biologiske og kemiske våben. Alt er tilladt.

Hertil kommer, at IS i løbet af de seneste to år har brugt enorme midler og meget af tiden i kalifatet på at træne terrorceller og planlægge angreb mod mål i jihadisternes egne hjemlande. Et af Islamisk Stats største projekter var at infiltrere Europa under dække af immigrationsbølgen i 2015. Det førte til angrebene i Paris og Bruxelles og kunne have ført til en række andre, hvis ikke de var blevet afværget i sidste øjeblik.

Siden sommeren 2015 har terrororganisationen fokuseret på at oprette alle de netværk, der agerer logistisk grundlag for terrorceller. Her er tale om langt flere jihadister end de såkaldte »tikkende bomber«, hvor hver mand har sin opgave – i de fleste tilfælde uden at kende til de andres. For den faktor, der gør det mest vanskeligt at bekæmpe terrorcellerne, er, at de opererer uafhængigt af hinanden og i mange tilfælde består af jihadister med forskellige nationaliteter. De samarbejder på tværs af landegrænser, og det kræver et bedre politi- og efterretningssamarbejde end det nuværende i Europa at dæmme op for.

IS rammer Europa for at skabe krig i det europæiske hus, og fordi man ved, at nye rekrutter især melder sig, hver gang der har været et terroranslag.

Derfor slutter IS-kapitlet ikke, når Raqqa muligvis allerede i løbet af efteråret 2016 befries. Islamisk Stat vil fortsætte guerillaangrebene uden for Raqqa og Mosul mod sine fjender. Og en stor del af terrororganisationens anstrengelser vil blive brugt til at udføre flere angreb på europæisk jord.