Kalashnikov hitter hos amerikanerne

Den russiske våbenproducent Izhevsk Machine Works er i krise og retter derfor blikket mod private forbrugerne i Guds eget land.

Kalashnikov-riflen er blevet populær blandt amerikanske våbenentusiaster. Fold sammen
Læs mere
Foto: SVEN NACKSTRAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det startede med et simpelt gevær fra Rusland.

Et gevær, som kan holde til næsten alt: mudder, vand og sand. Populært sagt kan geværet graves ned i ørkenen og flere år efter kan det graves op og stadig være kampdygtigt. Den blev dog langt mere end bare en hårdfør riffel. Et symbol på revolution og drab. Et nært familiemedlem til oprørere i hele verden. Fra Syrien til Cuba.

Kalashnikov-geværet - bedre kendt som AK47 - har millioner af menneskeliv på samvittigheden og er flittigt blevet anvendt af guerilla-soldater og hellige krigere. Og nu ser det ud til, at amerikanerne for alvor kan blive de næste til at tage det populære våben til sig, som kan fyre 600 skud afsted i minuttet.

Virksomheden Izhevsk Machine Works, der producerer AK47-geværet, har nemlig problemer med at få afsat deres våben og vender i håb om bedre tider pistolløbet mod det amerikanske våbenmarked - for civile vel at mærke. Det skriver New York Times.

Lagrene bugner af geværer

Efterspørgslen blandt jægere og våbenentusiaster på det amerikanske marked er så stor, at den russiske våbenproducent gennem de seneste år har skiftet fokus fra militær produktion til det civile marked.

I USA bliver AK47'eren solgt som et våben til civile under navnet "Saiga" og sidste år blev der solgt 50 pct. flere af våbentypen på det amerikanske marked end i 2010. Og selv om russiske våben stadig kun udgør en lille del af det amerikanske marked, stiger salget af Saiga-våbene langt mere end den samlede vækst i våbensalget i USA, som var på 14 pct. i 2011.

Og Izhevsk Machine Works har brug for kunderne. Det er en virksomhed i krise, som ser ud til at have udkonkurreret sig selv. For selv om AK47'ere bliver brugt i mange af verdens brandzoner, er det kun ganske lidt den russiske fabrik tjener på netop den aktivitet.

Den billige produktionspris har nemlig medført, at der gennem årene er blevet sat omkring 100 mio. kopier af det fuldautomatiske gevær i omløb. Lagrene bugner nu af AK47'ere. Og våbenmarkedet flyder over af brugte modeller, som angiveligt kan købes for sølle 10 dollar i nogle dele af verden.

"Nogle samlere har mere end 20 våben"

Derfor satser man nu på det private marked, som man afsætter 70 pct. af sine produkter til. Her af aftager USA allerede 40 pct. af de civile våben. Det betyder ifølge New York Times, at de amerikanske forbrugere nu køber det samme antal Kalashnikov-lignende våben fra Izhevsk Machine Works, som det russiske militær gør.

Et bestyrelsesmedlem og tidligere direktør for den russiske producent forklarer til avisen, at man studerede markedet grundigt, før man besluttede sig for at satse på USA.

- Typisk har en amerikansk familie fem eller seks pistoler med kort eller langt løb. Nogle samlere har mere end 20 våben, siger Maksim V. Kuzyuk.

En udfordring for Izhevsk Machine Works - også kendt som "Izhmash" - har også været de mange kopi-versioner af deres våben, som især kinesiske virksomheder har produceret. Det problem er de dog ude over i USA. Her har den amerikanske regering nemlig forbudt størstedelen af importen af kinesiske håndpistoler og rifler siden 1994.