Kæmpemissil skærper strid mellem Rusland og Georgien

Georgien beskylder Rusland for at have affyret et missil mod en georgisk landsby. Rusland afviser anklagerne.

Tekniske eksperter undersøgte i går det område nordvest for Georgiens hovedstad, Tbilisi, som mandag aften blev ramt af et tonstungt missil. Georgien mener, at det er Rusland, der har affyret missilet, hvilket russerne benægter. Foto: Irakli Gedenidze/Reuters Fold sammen
Læs mere

Officielt vil ingen tage ansvaret for det tonstunge missil, som mandag aften hamrede ned i jorden 25 meter fra en gård i en lille landsby i Georgien. Hos de georgiske myndigheder er der dog ingen tvivl om synderen. Regeringen i den lille bjergstat i Kaukasus kalder det et »utilsløret angreb« fra den store nabo i nord, Rusland.

Ifølge landets indenrigsministerium observerede radarstationer sent mandag et russisk bombefly i georgisk luftrum. Efter at have affyret missilet forsvandt flyet tilbage over grænsen til Rusland, sagde den georgiske indenrigsminister.

Russerne benægter hårdnakket enhver forbindelse til den særprægede aktion. Missilet eksploderede ikke, og ingen mennesker komtil skade ved angrebet, selv om det efterlod et flere meter dybt krater i landsbyen omkring 50 kilometer fra den georgiske hovedstad Tbilisi.

»Beskyldningerne mod Rusland har intet hold i virkeligheden,« lød det fra Dmitrij Peskov, talsmand for den russiske præsident, Vladimir Putin. De russiske styrker i området kaldte i stedet flyene »uidentificerede« og fastholdt, at de kom fra georgisk territorium i øst og ikke fra Rusland i nord.

Et problem for EU
Striden torpederer de seneste måneders spæde mildning af forholdet mellem de to lande, som siden 2004 er gået fra krise til krise. Georgien har i årevis beskyldt Rusland for at underminere landets stabilitet med sin støtte til to udbryderstater på georgisk territorium. Rusland er på sin side stærkt utilfreds med Georgiens nære forhold til USA og landets militære samarbejde med forsvarsalliancen NATO.

Sent i aftes appellerede den georgiske præsident om hjælp fra Vesten til at håndtere Ruslands »aggressive« fremfærd over for små nabolande.

»Dette er ikke Georgiens problem. Dette er et problem for europæisk sikkerhed,« sagde Mikhail Saakashvili.

Han sammenlignede angrebet med Ruslands strid med Estland tidligere pååret.

Boykot vinter-OL
Missilangrebet fandt sted tæt ved den ene af de to udbryderrepublikker, Sydossetien, som i realiteten har været uafhængig fra Georgien siden 1992.

Ruslands moralske støtte og gode handelsforbindelser til de to udbryderrepublikker er flere gange blevet fordømt af den georgiske præsident, som svor at bringe områderne tilbage under georgisk kontrol.

Siden Saakashvili kom til magten ved den såkaldte »rose-revolution« i 2004, har hans regering gjort alt for at bryde med Ruslands traditionelle dominans blandt andet med ansøgning om optagelse i forsvarsalliancen NATO, et militært samarbejde med USA og tilnærmelser til EU.

Hans pro-vestlige kurs har til gengæld vakt vrede i Moskva, hvor aviser og TV-kanaler rutinemæssigt beskriver ham som en amerikansk skødehund. Sidste år brød spændingerne ud i lys lue, da Georgien beskyldte fire russiske officerer for spionage og smed dem ud af landet. Det fik Rusland til at svare igen med en voldsom økonomisk blokade, som stadig er i kraft, og med deportation af tusindvis af georgiere fra Rusland. Først for nyligt vendte den russiske ambassadør tilbage til Georgien efter flere måneder diplomatisk isvinter. Det var meningen, parterne skulle forhandle om igen at oprette flyforbindelserne mellem de to lande, men det har den seneste krise sat en brat stopper for.

I sidste uge blev selv Ruslands OL-værtskab blandet ind i striden, da Rusland annoncerede, at dele af byggematerialerne til Vinter-OL i 2014 i den russiske by Sotji vil blive købt i den georgiske udbryderrepublik Abkhasien. Det fik den georgiske regering til at opfordre det internationale samfund til at boykotte vinterlegene.