Kæmpebøde til kvindelig musikpirat

En domstol i USA har ikendt en 32-årig kvinde en kæmpebøde for at dele musikfiler på internettet.

En kvinde fra USA har erfaret, at det kan blive en dyr fornøjelse, at stille musik til rådighed for andre på internettet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Knudsen/Scanpix

Den 32-årige amerikanske kvinde Jammie Thomas er blevet idømt en bøde på 222.000 dollar, svarende til cirka 1,2 million kroner, for ulovligt at have 24 sange liggende til fri download på internettet.

Bøden kunne dog have været langt større. Et pladeselskab hævder, at hun ikke kun har haft 24, men hele 1.702 sange liggende på nettet.

Jammie Thomas er den første pirat, der har valgt at gå i retten, efter at hun er blevet tiltalt for piratvirksomhed.

Hvert år deler millioner af mennesker musikfiler med andre på nettet og musikindustrien tager truslen meget alvorligt. En advokat for musikindustrien, Richard Gabriel, siger til BBC, at Jammie Thomas’ dom er vigtig for branchen:

- Jeg håber, at dommen sender et signal om at downloading og fildeling ikke er ok, siger han.

Største piratsag i Danmark
Niels Bo Jørgensen er advokat for Anti Pirat Gruppen i Danmark, og han siger, at den største bøde og erstatningskrav, der er givet herhjemme for piratkopiering og distribution, er på 312.000.

- Det er den største sag herhjemme, som jeg formoder er magen til den i USA, hvor en enkeltperson har lagt film og musik ud på internettet, siger han.

Han siger videre, at de i USA har et helt andet erstatningssystem end i Danmark, der gør, at bøderne er meget større.