Kæmpe demonstration i New York i nat: »Politiet dræbte min mand«

Bare ti dage efter den amerikanske by Ferguson brændte under raceuroligheder, gik det i nat løs i New York City.

I nat blev det besluttet, at der ikke skal rejses tiltale mod en politimand, der har brugt et ulovligt kvælertag på en sort mand, der efterfølgende døde. Det fik new yorkere til at strømme på gaden.    Fold sammen
Læs mere
Foto: DAVID MCNEW
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bare ti dage efter den amerikanske by Ferguson brændte under raceuroligheder, gik det i nat løs i New York City.

Og igen startede demonstrationerne efter en hvid politimands drab på en sort, ubevæbnet borger.

I Ferguson har der siden de voldelige demonstrationer været en hed debat om, hvem, de regentlige havde ret i deres beskrivelse af omstændighederne, da Michael Brown blev skudt og dræbt af Darren Wilson.

Men på Staten Island i New York City hersker der ingen tvivl - hverken blandt borgerne eller i medierne. Det hele blev nemlig optaget på film.

17. juli sælger den 43-årige Eric Garner cigaretter på et gadehjørne i sit nabolag. Politiet vil stoppe ham. Men Garner nægter at lade sig »iføre« håndjern.

Derefter tager én politimand kvælertag (chokehold) på Garner - dét indgreb er forbudt i New York City - mens ikke færre end fire andre betjente overmander den ubevæbnede mand.

Mens én politimand fortsat holder kvælertaget, presser andre deres knæ imod astmatiske Garners brystkasse og én maser hans hovede ned i asfalten. På intet tidspunkt gør Eric Garner egentlig modstand. Og på filmoptagelsen kan man 11 gange høre ham stønne: »Jeg kan ikke trække vejret«.

Efterfølgende døde Garner af et hjerteanfald. Staten Islands officielle patalog beskriver i sin report dødsfaldet som »mord som følge af kvælertag«.

Men trods videooptagelse, øjenvidner og obduktionsrapport, blev det i nat alligevel fra officiel side besluttet, at der ikke skal rejses tiltale imod politimanden, der tog det dødbringende og ulovlige kvælertag.

»De slog min mand ihjel. Og jeg vil ikke stoppe min kamp for retfærdigheden, så længe jeg lever,« sagde Eric Garners enke ved et pressemøde i nat.

Og der er måske håb forude - for Garners familie. I aftes lovede USA justitsminister Eric Holder nemlig at starten en føderal menneskerettighedssag, der skal efterforske politiets opførsel.