Kæledyrsejere dropper vacciner af frygt for dyreautisme

I Brooklyn oplever flere dyrlæger, at stadig flere kæledyrsejere undlader at få deres dyr vaccineret mod blandt andet hundegalskab af frygt for, at dyrene får autisme.

I Brooklyn oplever flere dyrlæger, at stadig flere kæledyrsejere undlader at få deres dyr vaccineret mod blandt andet hundegalskab af frygt for, at dyrene får autisme. / AFP PHOTO / Oli SCARFF Fold sammen
Læs mere
Foto: OLI SCARFF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 1998 publicerede den engelske læge Andrew Wakefield et studie, der hævdede, at der var en sammenhæng mellem MFR-vaccinen, der forhindrer blandt andet mæslinger, og autisme hos vaccinerede børn.

Studiet er siden blevet afsløret som baseret på forfalskede data, og Wakefield har mistet sin lægeautorisation, blandt andet på grund af uærlig og uansvarlig forskning såvel som en overgrebslignende behandling af flere børn med autisme.

Ikke desto mindre lever idéen om de farlige vacciner stadig i bedste velgående. Som en reaktion på vaccinemodstanden har Italien, efter flere mæslingedødsfald, for nylig indført bøder til forældre, der ikke har fået vaccineret deres børn som seksårige, mens man i Australien ikke kan få uvaccinerede børn passet i daginstitutioner.

Frygt for vaccinepåført autisme hos dyr har dog, så vidt vides, ikke hidtil været et udbredt fænomen. Men nu kan den amerikanske ugeavis Brooklyn Paper imidlertid fortælle, at stadig flere i New York-bydelen fravælger at få vaccineret deres kæledyr mod eksempelvis hundegalskab og hepatitis.

»Vi ser et stigende antal klienter, der ikke ønsker at få deres kæledyr vaccineret,« siger dyrlæge Amy Ford fra dyreklinikken Veterinarian Wellness Center i kvarteret Borum Hill og fortsætter:

»Det kan skyldes antivaccine-bevægelsen, som folk overfører på deres kæledyr.«

Amy Ford fortæller også, at det ifølge hendes erfaring i høj grad er indbyggerne fra de mere hipster-agtige dele af Brooklyn, der undlader at få deres kæledyr vaccineret.

En anden lokal dyrlæge, Stephanie Liff, bekræfter over for avisen, at hun har oplevet klienter, der eksplicit har afvist vacciner til deres dyr med den begrundelse. En frygt, hun dog ikke finder helt velbegrundet.

»Vi har aldrig diagnosticeret autisme hos en hund. Jeg tror ikke, det kan lade sig gøre.«

Ikke alle dyreejere i de mere hipster-agtige kvarterer er dog modstandere af at få vaccineret deres kæledyr.

»Det er en god ide at få vaccineret såvel sine kæledyr som sine børn,« udtaler hundeejer Larissa Moon fra Greenpoint-bydelen. Mens hun, ifølge Brooklyn Paper, er iført en hat lavet af et blad.

Dyrlæge Stephanie Liff opfordrer også alle til jævnligt at få vaccineret deres kæledyr og fremhæver, at der er store forskelle på, hvordan mennesker og kæledyr pådrager sig smitsomme sygdomme.

»Mine patienter spiser snavs. De spiser afføring.«