Jusjtjenko ydmyget af sin ærkerival

Ukraine står på gyngende grund efter parlamentet har aftvunget præsidenten en stor del af magten over landets regering. Præsidentens støtter kalder aktionen et kup.

Ukraines præsident, Viktor Jusjtjenko, står stærkt svækket efter endnu et nederlag til sin gamle rival, landets premierminister Viktor Janukovitj.

Sent fredag stemte det ukrainske parlament med overvældende flertal for at indskrænke præsidentens magt og i stedet styrke premierministeren.

Som følge af den nye lov mister præsidenten blandt andet retten til at udpege landets udenrigs- og forsvarsminister og muligheden for at nedlægge veto mod kandidater til premierministerposten.

Jusjtjenkos støtter i parlamentet udvandrede i protest efter afstemningen og kaldte i en erklæring loven for et »forfatningsstridigt kup«.

»Vi taler om en reel destabiliseringen af statsmagten i Ukraine,« sagde en talsmand for præsidenten, som også gjorde det klart, at loven vil blive indbragt for landets forfatningsdomstol.

Afstemningen var den seneste runde i en intens magtkamp mellem de to gamle modstandere fra Ukraines »Orangerevolution«. Den provestlige Viktor Jusjtjenko kom for to år siden til magten på en bølge af folkelig sympati efter at have stået i spidsen for demonstrationerne mod det tidligere regime.

Dengang stod Janukovitj tilbage som den store taber af opgøret. Men mod alle odds gjorde Janukovitj comeback som premierminister i august sidste år, efter hans parti vandt det seneste parlamentsvalg. Siden har de to ærkerivaler været tvunget til at deles om magten i en yderst vakkelvorn koalitionsregering.

Svækket præsident
Det har ikke været nogen succes. Den fortsatte magtkamp mellem de to har ført til i en delvis lammelse af det politiske liv i Ukraine. Janukovitj har blokeret en række lovforslag, der har til formål at liberalisere økonomien. Og så sent som i december forsøgte Janukovitj at fyre to af Jusjtjenkos allierede fra regeringen. Jusjtjenko står nu stærkt svækket og har ikke mange støtter tilbage uden for sit eget parti. Selv hans gamle allierede fra orangerevolutionen, Julia Timosjenko, støttede loven om udhuling af præsidentens magt.

»Vi stemte for loven for at likvidere den konflikt, som ødelægger staten, nemlig konflikten mellem præsidenten og premierministeren,« sagde Julia Timosjenko.