Junglen er ryddet – en ny kan skyde op

Mange illegale beboere i Junglen i Calais har opgivet drømmen om at komme over Kanalen. Nu håber de på et liv i sikkerhed i Frankrig.

De helt op til 10.000 illegale beboere i Junglen blev mødt af talstærkt politi. Foto: Thibault Vandermersch/EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver kaldt jungle, men det er slum. Lejren ved motorvejen uden for Calais er kold, våd og indbegrebet af trøstesløshed. Det er her, asylsøgere og illegale immigranter er endt i håbet om at slippe over Kanalen til Storbritannien. For mange blev håbet slukket mandag, da de lod sig transportere bort i 43 busser til modtagelsescentre rundt om i Frankrig.

»Jeg prøvede at komme til Storbritannien. Alle vil derhen, for der er alt muligt. Man kan få job, en bolig og et liv, og det betyder ikke noget, om man har papirerne i orden. Nu har jeg prøvet, og jeg kan ikke gøre mere. Så er det bedre at blive her i Frankrig, hvor der er en sikkerhed, som jeg ikke kan finde i Afghanistan,« siger en 26-årig mand, der ikke ønsker at oplyse sit navn.

Han fortæller, at Taleban har overtaget kontrollen i det område i Baghlan-distriktet nord for Kabul, hvor han stammer fra. I otte måneder har han opholdt sig i lejren med små telte, skure lavet af presenninger, plastik og affaldstræ. Med vinteren på vej har han fået nok og vil møde op ved de busser, der tirsdag henter flere beboere i lejren, hvor der boede mellem 8.000 og 10.000 personer.

»Jeg var også i Danmark. Én dag, så blev jeg sendt tilbage til Tyskland. Danmark så ud til at være et godt land, men nu må jeg prøve at se, hvad der sker her. Jeg vil gerne være pizza­bager, det giver gode penge.«

Andre, som Berlingske talte med i Calais, havde ligeledes resigneret. Fransk politi var massivt til stede og i fuld udrustning for at kunne håndtere konfrontationer, men opholdt sig et godt stykke fra »junglen«. Lige over for passerede trafikken på motorvejen omgivet af fem meter høje hegn med pigtråd øverst. En lokal fortæller, at situationen på motorvejen er blevet kraftigt forværret, efter at personer fra lejren begyndte at lægge genstande ud på kørebanen i et forsøg på at stoppe trafikken, så de fik mulighed for at snige sig om bord på en lastbil.

Ikke alle har dog opgivet. Der er rapporter om, at de mest ihærdige forlod lejren inden evakueringen. Tidligere har myndighederne flere gange lukket »jungler«. Hver gang, er de genopstået nær Calais.

Berlingskes korrespondent Uffe Taudal er udsendt til Calais