Juncker valgt som ny kommissionschef

EU skal ikke tage sig af alt, men koncentrere sig om det vigtigste. På det princip – og en række konkrete løfter – blev Jean-Claude Juncker tirsdag endeligt valgt af EU-Parlamentet som formand for EU-Kommissionen.

Et stort flertal af EU-Parlamentet valgte tirsdag Jean-Clause Juncker som ny formand for EU-Kommissionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: FREDERICK FLORIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: På ti områder skal EU sætte alle sejl til og sikre blandt andet fremgang, frihed, rettigheder for og en solid plads på verdenskortet for Den Europæiske Union. Til gengæld skal EU ikke fylde alt og bestemme over det hele. På det budskab valgte EU-Parlamentet tirsdag Jean-Claude Juncker med 422 stemmer for og 250 imod. Inden afstemningen fremlagde Juncker sit ti-punktsprogram for de næste fem år.

»Min hovedvægt kommer til at ligge på de ti punkter. Resten vil jeg overlade til medlemsstaterne,« lød det fra Juncker, der pointerede: »Jeg ønsker en europæisk union, der er støre og mere ambitiøs om store ting og mindre og mere beskeden om mindre ting«.

Juncker konstaterede under talen i Europa-Parlamentets plenarsal i Strasbourg, at eurokrisen har vist, at det er umuligt at skabe bæredygtig vækst på et gældsbjerg. Han så også virksomhederne som de primære jobskabere, en rolle der ikke hører til hos hverken regeringer eller hos EU.

Ikke desto mindre er der brug for, at økonomien og eksempelvis den katastrofalt høje ungeledighed får et skub i den rigtige retning, og det ledte Juncker til det første af sine ti bud som kommissionschef:

»Inden for de første tre måneder af mit mandat vil jeg præsentere en ambitiøs job-, vækst- og investeringspakke,« sagde Juncker, der forklarede, at der bl.a. skal skabes bedre afløb for penge, der allerede er afsat til at stimulere eksempelvis private investeringer.

»Dette bør give mulighed for at mobilisere op til 300 milliarder euro i yderligere offentlige og private investeringer over de næste tre år,« sagde han.

Dermed sparker Juncker på en dør, som en række stats- og regeringschefer også ønsker åben, men i sig selv bliver det ikke Juncker alene, der kan løfte opgaven, understreger Daniel Gros, direktør for tænketanken Center for European Policy Studies i Bruxelles:

»Når det handler om job og vækst, kan EU-Kommisionen reelt opnå ganske lidt, for Kommissionen har hverken egne midler eller direkte indflydelse på eksempelvis strukturelle reformer på nationalt niveau,« siger han til Berlingske.

EUs vokseværk sættes på pause

Juncker lovede også, at forhandlinger om EUs udvidelse vil fortsætte på hans vagt, og at udvidelsen med 13 lande på ti år har været en succes. Men nu skal succesen fordøjes, lød optakten til en erklæring om, at Unionen nu sætter vokseværket på pause.

»Der bliver ingen udvidelser i de næste fem år,« sagde Jean-Claude Juncker, der dog understreger, at samarbejdet mellem EU og Moldova og Ukraine vil blive styrket.

Også her ønsker Daniel Gros held og lykke:

»I forhold til Ukraine får han samme opgave som en hyrde over for en flok kvæg, hvor nogle bisser og vil storme frem, mens andre instinktivt bare ønsker at slippe væk, når det bliver alvor«.

Juncker erklærede, at EU skal styrkes på retsområdet i de kommende fem år med forstærket indsats over for terror, grænseoverskridende kriminalitet, databeskyttelse og diskrimination. Der skal udvikles ny politik på migrationsområdet, og her varslede Juncker, at der vil blive udnævnt en særlig migrationskommissær, så EU kan gøre sit til at forhindre gentagelser af eksempelvis Lampedusa-katastrofen.

Migrations- og udenrigskommissæren var de eneste, der blev nævnt i Junckers tale, hvor den nye kommissionsformand også varslede en »energiunion med fremtidssikret klimapolitik«. Om en energikommissær er nok til at klare denne opgave, eller om det – som nu – også kræver en klimakommissær, sagde han ikke noget om.