Juncker smælder om Camerons Brexit-arv: »Han er en af største ødelæggere i moderne tid«

Kommissionsformand langer ud efter den tidligere regeringsleder, der sendte briterne til stemmeurnerne om Brexit. Flere frustrerede EU-ledere kalder det »meget sandsynligt«, at briterne forlader EU uden en aftale om ti dage.

David Cameron og Jean-Claude Juncker ved topmødet i Bruxelles i juni. Fold sammen
Læs mere
Foto: Francois Lenoir/Reuters/Ritzau Scanpix

Briternes farvel til EU er endt på uendeligt dybt vand uden nogen gode løsninger i sigte. Nu langer EUs kommissionsformand ud efter den mand, der søsatte afstemningen, hvor briterne stemte for Brexit.

Jean-Claude Juncker har ikke meget tilovers for briternes daværende premierminister, den konservative David Cameron:

»Hr. Cameron forbød os at være til stede på nogen måde under afstemningskampagnen, han er en af de største ødelæggere i moderne tid. Fordi, sagde han, Kommissionen er endnu mindre populær i Storbritannien end i andre af EUs medlemslande.«

Sådan lød det fra Juncker under et besøg i den tyske delstat Saarland mandag ifølge EU-mediet Politico.eu.

»Hvis vi havde været en del af kampagnen, kunne vi havde stillet og besvaret mange af de spørgsmål, der først bliver stillet nu,« fortsatte Juncker.

Mandag var fire alternative Brexit-modeller til afstemning i Underhuset, og alle fire blev stemt ned.

Hvilken en er Norge-modellen, blev der spøgt på Twitter, da en gruppe klimaaktivister smed tøjet under mandagens afstemninger.

Dermed sagde de britiske parlamentarikere nej tak til bl.a. en toldunion med EU, nej tak til samme type samarbejde med EU, som Norge har, og nej tak til helt at annullere beslutningen om at forlade EU.

Dermed er det, her fire måneder efter EUs stats- og regeringsledere blev enige med Theresa Mays regering om en skilsmisseaftale og en politisk erklæring, stadig fuldstændig umuligt for de britiske parlamentarikere at blive enige om noget som helst. Parlamentet har stemt nej til skilsmisseaftalen tre gange, senest i fredags.

No deal »meget sandsynligt«

I dag er der potentielt ti dage, til briterne forlader EU.

Onsdag i næste uge skal EUs stats- og regeringsledere mødes til et ekstraordinært topmøde i Bruxelles. Her forventer de at have fået et klart svar fra briterne inden. Vil briterne enten forlade EU uden en aftale, en no deal, to dage efter – den 12. april – eller vil de forsøge at få en lang forlængelse af Brexit?

Hvis briterne vil forlænge, vil EUs ledere have en god grund og samtidig kræve, at briterne afholder valg til Europa-Parlamentet til maj.

EUs Brexit-forhandler var tirsdag formiddag inviteret ind til Europa-Parlamentets Udenrigsudvalg for at opdatere de folkevalgte om forhandlingernes status. Her beklagede Barnier, at briterne heller ikke mandag aften havde kunnet finde en vej frem.

»Jeg er sikker på, det er en skuffelse for alle at se, at Underhuset, parlamentet i det land, der valgte at forlade EU, indtil nu ikke kan finde flertal for noget som helst,« sagde han.

Lederen af den liberale gruppe ALDE, Guy Verhofstadt, kaldte mandag aften et »no deal« for »næsten uundgåeligt«.

Michel Barnier understregede igen, at hvis Storbritannien ønsker at forlade EU på en ordentlig måde, så er der kun én aftale tilgængelig. Den man har indgået med Theresa Mays regering.

»Som ting ser ud nu, er muligheden for no deal meget sandsynlig. Det er jeg nødt til at være ærlig at sige,« sagde han.

Eva Jung er Berlingskes korrespondent i Bruxelles