Juncker satsede – men kom kun halvt i mål

Den kommende formand for den magtfulde EU-Kommission, Jean-Claude Juncker, burde have kunnet forudse en række af de problemer, hans potentielle kommissærer har haft med at komme igennem nåleøjet over for Europa-Parlamentet, skriver Berlingskes korrespondent i Bruxelles, Jakob Ussing, i sin analyse.

Mens Margrethe Vestager klarede sin høring fint, har andre mulige kommissærer haft mindre held med sig. Foto: Thierry Charlier/AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: THIERRY CHARLIER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Én kandidat er med stor sandsynlighed på vej hjem, og minimum én anden skal have ændret ansvarsområde, mens andre ser ud til at få fem svære år i den kommende EU-Kommission.

Sådan så status ud tirsdag aften, og dermed har den kommende formand for den magtfulde EU-Kommission, Jean-Claude Juncker, satset og i flere tilfælde forregnet sig.

Værst er det, at Europa-Parlamentet efter til tider nådesløse høringer af de 27 kandidater ser ud til at ville blokere for Sloveniens tidligere premierminister Alenka Bratušek, som Juncker personligt har valgt blandt flere mulige kandidater fra Slovenien.

Bratušek var tiltænkt en magtfuld post som næstformand for Kommissionen med ansvaret for det noget svævende projekt med en energiunion. Men Europa-Parlamentet kan efter en svag præstation ved høringen mandag ikke godkende Bratušek i den rolle, og set i bagklogskabens klare lys kan man undre sig over, hvad Junckers ræsonnement egentligt har været.

Bratušek indstillede sig selv som en af tre slovenske kommissærkandidater trods et stort valgnederlag i Slovenien, der medførte, at hun mistede premierministerposten. Juncker vidste, at valget af hende ville være upopulært i Slovenien – Bratušek er ved at blive undersøgt for uetisk adfærd i processen. Han vidste også, at beslutningen ville skabe ballade i Europa-Parlamentet, der sætter kandidaternes hæderlighed over alt andet.

Samtidig gav han Bratušek ansvaret for projektet med energiunionen, som hun ikke vidste meget om på forhånd og åbenbart heller ikke kunne nå at læse op på. Ved tilmed at ville gøre hende til en af de magtfulde næstformænd har Juncker næsten ikke givet Parlamentet noget andet valg end at sige nej.

Der skal først stemmes om hende i de to udvalg, energi og miljø, onsdag, men tirsdag aften talte alle i Parlamentet om, at hun nok ville ryge helt ud af kommissærkabalen, selv om det ikke kunne udelukkes, at hun blot ville blive voldsomt degraderet.

Onsdag aften skal der også stemmes om spanske Cañete og franske Moscovici, henholdsvis fra den store konservative gruppe og store socialdemokratiske gruppe, der begge ser ud til at komme gennem nåleøjet i en aftale mellem de to store grupper, hvor der til gengæld er flertal for at vælte Bratušek.

Cañete, der har en fortid i oliebranchen, går dog fem svære år i møde, hvor han vil være i strid modvind hos de grønne organisationer. En underskriftindsamling mod ham på internettet har nu rundet en halv million mennesker.

Samtidig skal ungarske Navracsics enten have et helt nyt ansvarsområde eller bliver i hvert fald frataget ansvaret for medborgerskab. Parlamentet er meget kritisk over for den ungarske regerings behandling af medier, minoriteter og NGOer, så også i det tilfælde burde modstanden ikke have overrasket Juncker.

Britiske Jonathan Hill måtte tirsdag gennem sin anden høring, hvor han dog fik mindre modstand som et klart tegn på, at man vil acceptere ham som ansvarlig for tilsynet med bankerne. Også den tjekkiske kandidat Jourová fik grønt lys tirsdag efter at have svaret skriftligt på hele 32 ekstra spørgsmål.

Juncker har dog også ramt plet med flere af kandidaterne. Danske Margrethe Vestager er der store forventninger til som konkurrencekommissær, men over alle kandidaterne stråler den hollandske udenrigsminister Frans Timmermans, der har den vigtigste af alle posterne som højre hånd for Juncker med ansvaret for at rydde op i bunken med unødvendige lovforslag og begrænse EUs indblanding i nationale anliggender.

Timmermans har været en samlende figur i europæisk udenrigspolitik siden nedskydningen af passagerflyet MH17, hvor to tredjedele af de omkomne var hollændere. Og han leverede tirsdag en overbevisende præstation med klare og engagerede svar, der blev serveret flydende på hele fem forskellige sprog; engelsk, tysk, fransk, hollandsk og italiensk.

Med Timmermans ved sin side har Juncker valgt en populær figur, der ser ud til at være den rette til en meget svær opgave. Den varme modtagelse af Timmermans kan Juncker glæde sig over, mens han lider noget af et nederlag, hvis han bliver tvunget til at sende Bratušek hjem.