Juncker: EU har brug for en ægte sikkerhedsunion

En række forslag, der allerede er fremlagt i kampen mod terror, kan tjene som forløber for en sikkerhedsunion.

Læs mere
Fold sammen

EU bør opbygge en ægte sikkerhedsunion for at blive mere effektiv til at bekæmpe terror, mener EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker.

- Det er fragmentering, der gør os sårbare. Europa har brug for en ægte sikkerhedsunion, siger Juncker i en tale i Europaparlamentet i Strasbourg under en debat om kampen mod terror efter de seneste angreb i blandt andet Paris og Bruxelles.

Han siger, at problemet i dag ikke er mangel på værktøjer i kampen mod terror, men at de værktøjer, der findes, ikke bliver brugt ordentligt, ligesom samarbejdet heller ikke fungerer ordentligt.

- Informationerne findes, men alt for ofte løber de ud i sandet, eller også når de for sent frem. Vi skal have mere sammenkobling og mere samarbejde, siger Jean-Claude Juncker.

- Sandheden er, at kampen mod terror ikke bliver mere effektiv, før medlemslandene samarbejder mere med hinanden og med de europæiske agenturer, især Europol, siger han.

I årtier har EU-landene talt om, at de skal blive bedre til at dele efterretninger og informationer med hinanden i kampen mod terror, og nu er tiden inde til handling, mener EU-Kommissionens formand.

Han ønsker således på længere sigt en "ægte sikkerhedsunion", og de forslag, som EU-Kommissionen allerede har fremlagt i kampen mod terror, kan tjene som forløber for sådan en sikkerhedsunion.

Det gælder blandt andet de stramninger af kontrollen med våben, som EU-Kommissionen foreslog ugen efter terrorangrebet i Paris i november sidste år, men som næsten et halvt år senere stadig ikke er vedtaget.

Kommissionen vil ifølge Juncker meget snart fremlægge en ambitiøs handlings- og tidsplan for at rykke videre i arbejdet med den europæiske sikkerhedsdagsorden.

/ritzau/