Juncker: En syg union kan kun redde sig selv - og nu er chancen her

Hold op med at rakke ned på EU-systemet og tag politisk ansvar for egne upopulære beslutninger, lød kommissionsformand Jean-Claude Junckers appel for at få Den Europæiske Union på fode igen.

EU-kommissionsformand, Jean-Claude Juncker (tv), gæstede onsdag EU-parlamentet og parlamentsformand, Antonio Tajani (th) for at fremlægge en hvidbog med fem mulige bud for EUs fremtid. Foto: EPA   Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHANIE LECOCQ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De færreste vil formodentlig være uenig i vurderingen af, at Den Europæiske Union skranter alvorligt. Efter Brexit og den græske gældskrise vurderer nogle, at sygdommen er livstruende og uhelbredelig, og at det kun er et spørgsmål om kort tid, før EU bukker under.

EU-kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, erklærer sig overbevist om, at patienten kan reddes, hvis alle de tilbageværende 27 medlemslande er indstillet på det efter Storbritanniens kommende udmeldelse. Men i stedet for en selvbevidst læges diagnose var det en mere ydmyg Juncker, der onsdag bad EUs borgere og politikere om selv at vælge den foretrukne behandling. Samtidig fastslog han, at der findes én virkningsfuld medicin i form af EU-borgernes egen vilje til at redde EU.

»Europas fremtid burde ikke blive holdt som gidsel i valg, partipolitik, eller triumferende udråb rettet mod et hjemligt publikum,« sagde Juncker ifølge Reuters i sin tale i EU-parlamentet, hvor han fremlagde kommissionens hvidbog for et muligt fremtidig EU.

Juncker opfordrede også til, at medlemslandenes politikere står ved deres eget politiske ansvar for upopulære beslutninger og holder op med at »rakke ned« og give EU skylden. Med et eksempel henviste Juncker til ungdomsarbejdsløshed, som nationalstaterne kun har givet EU få muligheder for at gøre noget ved.

Derfor opfordrede han til, at EUs medlemslande nu udstikker en klar kurs for, hvad de ønsker for EU og så ikke forlanger, at EU-systemet kan eller skal gøre mere, end der er givet et politisk mandat til. Han nævnte ifølge Reuters euro-zonen, sikkerhed, militære anliggender og sociale standarder som oplagte områder for udvidet, europæisk samarbejde i EU-regi.

Nu er chancen der fastslog Juncker. 25. marts mødes de 27 regeringsledere i Rom for at fejre 60-året for den europæiske unions fødsel. Premierminister Theresa May har meldt afbud og med fraværet af Storbritannien vil Rom-mødet ikke bare være en »fødselsdagsfejring« men også »fødselsøjeblikket« for noget nyt, sagde Juncker optimistisk. En bare nogenlunde raskmelding af patienten ville nok kunne gøre det for de fleste.

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien