Julen bragte også syndfloden til England

Premierminister David Cameron kalder situationen »ufatteligt alvorlig« efter de seneste dages kraftige oversvømmelser i England. Store dele af den historiske bykerne i York ligger under vand.

Telefonen fik hun da med: En kvinde er blevet evakueret fra sit oversvømmede hjem og skubbes af redningsarbejdere i sikkerhed i York, som er en af flere hårdt ramte byer i England. Foto: Justin Tallis/AFP Fold sammen
Læs mere

Det var den samme frontzone, som 2. og 3. juledag skabte regnkaos og oversvømmelser adskillige steder i Danmark – i England blev der bare vredet endnu større regnmængder ud af den mørkegrå karkludshimmel.

Ligesom i Danmark kom julesyndfloden tilmed oven på en overordentlig regnfuld november og december. Jorden var dermed allerede komplet gennemvædet og floderne fyldt op, da den ekstra voldsomme nedbør ankom, flere steder med over 100 mm regn på 24 timer.

Især i lavtliggende områder omkring byerne Manchester, York og Leeds cirka 300 km nord for London gik det helt galt. Floder brød gennem diger og oversvømmede boliger, veje og marker, mange hundrede mennesker måtte evakueres, og tusinder mistede strømmen.

Samtidig udsendte det britiske miljøagentur EA over 20 »alvorlige« oversvømmelses-varsler, hvilket er ensbetydende med livstruende oversvømmelser. Dertil kom over 180 »almindelige« oversvømmelses-varsler. Flere steder svulmede lokale floder op til den højeste vandstand, der nogensinde er målt.

Den britiske premierminister, David Cameron, trak mandag i gummistøvlerne og hilste på nogle af de udkommanderede soldater, som forsøger at stoppe oversvømmelserne i York. Foto: Darren Staples/Reuters Fold sammen
Læs mere

Juleregnen skabte også travlhed i Downing Street i London, hvor premierminister David Cameron over for Sky News kaldte oversvømmelserne »uden fortilfælde« og videre understregede, at »vi står i en ufatteligt alvorlig situation«. På den baggrund udstationerede han flere hundrede soldater til de hårdest ramte områder, hvor de nu assisterer lokale med at forstærke diger og redde folk ud af deres oversvømmede huse.

Mandag kunne man dog ånde lettet op de fleste steder, fordi regnen stilnede af, men at dømme efter vejrudsigterne ventes der onsdag nye, store regnmængder, ikke mindst i grænseområdet til Skotland.

Ødelæggelser for 50 milliarder kr.

Ifølge The Guardian har oversvømmelserne ødelagt bygninger og infrastruktur til en værdi af op mod 50 milliarder kr. På den baggrund siger chefen for miljøagenturet, David Rooke, at Storbritannien fuldstændig bør »omtænke« sine værn mod oversvømmelser.

Over for BBC forklarer David Rooke, at nationen vejrmæssigt set er i gang med at bevæge sig fra en periode af »kendte ekstremer« og over i en æra af »ukendte ekstremer«. Dermed er stadigt højere og stærkere floddiger ikke længere det eneste svar, mener han.

Boligejere bør også gøre deres huse langt mere modstandsdygtige over for oversvømmelser, bl.a. med solide gulve, vandtætte mure og el-installationer i god afstand fra gulvet, siger miljøchefen.

Store dele af den historiske bykerne i York blev oversvømmet, da vandstanden i floderne Ouse og Foss nåede rekordhøjt niveau søndag. Selv ærkebiskoppen af Yorks private hjem blev gennemblødt af vandmasser.

I Danmark kæmpede Beredskabsstyrelsen mandag – om end i mindre målestok – fortsat med at pumpe vand væk fra veje og jernbanespor. Det var ifølge Ritzau tilfældet flere steder i Sønderjylland, på Fyn og Lolland samt på Sjælland på Kalundborgmotorvejen ved frakørsel 2 Kvanløse.

Der er ikke udsigt til større mængder regn herhjemme i de kommende dage. Vejret skifter fra vådt til koldt, for vinterkulden kommer nu for alvor. Kold luft fra Sibirien er begyndt at strømme ned over landet med det resultat, at vi meget vel kan få frostgrader i dagtimerne i weekenden.

Ifølge DMI kommer det til at føles hundekoldt, fordi vinden samtidig tager til.