Juholt: Sverige har brug for en ny partileder

Håkan Juholt har meldt sin afgang som formand for det svenske parti, Socialdemokraterna.

ARKIVFOTO. Formanden for de svenske Socialdemokraterna, Håkan Juholt, har lørdag eftermiddag meldt sin afgang som partiets leder på en pressekonference. Fold sammen
Læs mere
Foto: FREDRIK SANDBERG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Formanden for de svenske Socialdemokraterna, Håkan Juholt, har lørdag eftermiddag meldt sin afgang som partiets leder på en pressekonference.

- Partiet har desværre oplevet et fald, som mangler sammenligning. Jeg drager følgende konklusion, at Sverige har brug for et fremtidsorienteret Socialdemokraterna. På denne baggrund forlader jeg med øjeblikkelig virkning kontoret for partiets formand, sagde Håkan Juholt.

Socialdemokraterna har oplevet en stærk tilbagegang, efter det i efteråret kom frem, at Juholt har modtaget ulovlig en kørselsgodtgørelse og boligtilskud i en periode. Blot den første uge efter skandalen styrtdykkede Socialdemokraterna fra 35 procent til 26,9 procent i meningsmålingerne.

Klapsalver

Pressemødet var varslet, og flere svenske medier havde på forhånd skrevet, at Håkan Juholt ventedes at gå af.

Mødet foregik i hans egen hjemby, Oskarshamn, og den afgående formand modtog da også klapsalver, da han stillede sig bag de mange mikrofoner, og da han meddelte sin afgang, blev han svaret af tilhørerne med et højlydt og samstemmende »nej«.

Partisekretær for Socialdemokraterna, Carin Jämtin, kommer ifølge radiostationen Ekot til at overtage formandsposten midlertidigt, indtil en ny partileder kan vælges ved en partikongres.

Håkan Juholt forlader posten efter kun ti måneder som formand. Han blev valgt den 25. marts 2011 ved en ekstraordinær partikongres, da Mona Salin valgte at stoppe som S-leder, efter et stort valgnederlag til partiet i september 2010.