Jürgen Klopp - Den helt unormale normale

Fodboldklubben Liverpools tyske træner, Jürgen Klopp, er en oase af åbenhjertighed i en verden af tom snak og politisk korrekthed. Torsdag sørgede han for et bemærkelsesværdigt comeback.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jürgen Klopp kunne hverken have sagt det mere rigtigt eller mere forkert, da han fredag den 9. oktober sidste år blev præsenteret som ny træner i Liverpool.

»Jeg er en helt normal fyr. Jeg kommer fra Schwarzwald, min mor sidder sikkert og ser denne pressekonference uden at have forstået et ord af den, men hun er stadig stolt. Altså, jeg er en helt almindelig fyr. Jeg er Den Normale.«

Forkert, fordi han i en verden af jakkesæt, politisk korrekthed og tomsnak er smilende, åbenhjertig, som regel iført en træningsdragt og helt og aldeles unormal. Rigtigt, fordi det var præcis, hvad de alle sammen ville høre, spillerne, fansene og journalisterne. Han kunne lige så godt have været deres skøre nabo eller larmende onkel. Men han kunne dårligt have været den, han var: En af verdens mest ombejlede fodboldtrænere i en klub, hvor enhver bevægelse bliver registreret, analyseret og, efter mere end ti år uden store titler, gerne kritiseret.

Torsdag aften stod den 48-årige tysker bag et af de mest bemærkelsesværdige comeback i klubfodboldens nyere historie, da Liverpool ændrede et truende 1-3 nederlag til Jürgen Klopps gamle klub, Dortmund, til en sejr på 4-3 og et samlet avancement til semifinalerne i Europa League. Nå ja, der er da lukket større huller i andre fodboldkampe, og der er da finere turneringer end Europa League, men det var måden, det skete på, og det var minderne om dengang i 2005, da Liverpool vandt Champions League efter at have været bagud med 0-3 til AC Milan, der gjorde det til noget særligt. Et minde, Jürgen Klopp – for at fuldende historien – selvfølgelig trak referencer til, da han torsdag aften peppede sine spillere op inden anden halvleg:

»Jeg var der ikke selv, men nogle tidligere Liverpool-spillere var bagud 0-3, men endte med at vinde Champions League. Selv om det ikke var sandsynligt, var det muligt. Vi bør forsøge at gøre det samme. Gå ud og gør det til en aften, I kan fortælle jeres børn og børnebørn om,« sagde han.

Anfield gik amok

Liverpool-spillerne nåede at komme bagud med 1-3, inden alt gik amok, som det kun kan gøre på mølædte stadioner som Anfield, hvor historien bor på tribunerne, og hvor tilskuerne er så tæt på banen, at deres jublende arme griber ind i billedet som en organisk ramme.

Jürgen Klopp var midt i jubelen rolig og usædvanlig afdæmpet efter ved de tre første scoringer at have skyggebokset og uddelt fiktive uppercuts. Sikkert af respekt for den klub og de fans, han voksede sig stor med fra 2008 til 2015, og som han nu havde besejret på den allermest kloppske måde. For Jürgen Klopp er energi og passion. Han er krop og bevægelse. Hans spillere skal have bolden mere end modstanderen, og de skal løbe længere og hurtigere. Og de gør det gerne for ham. Han siger, at fodbold er som et orkester, og at Arsenal spiller en stille sang. Han selv kan bedst lide heavy metal og vil gerne have det larmende.

Der findes utallige videoer på nettet, hvor Jürgen Klopp uddeler lussinger. Det er noget, han gør. Engang da han deltog i en debat på tysk TV, spurgte en nervøs meddebattør ham, før de gik i luften, hvordan han satte sine spillere op til deres kampe. Han kunne godt bruge lidt magi. Jürgen Klopp kiggede på ham et sekund.

Så stak han ham en flad.

Jürgen Klopp er kæmpestore smil og tårer ned ad kinderne. Han er selvironi, og han kører på cykel eller spadserer hjem fra kamp, som dengang i Dortmund, da han blev fotograferet på gåben med sin taske på ryggen. Det er helt almindeligt for de fleste. Men det gør ikke Jürgen Klopp normal.