Jubel hos dem, de andre ikke vil lege med

Sverigedemokraterna er Sveriges tredjestørste parti, og partileder Jimmie Åkesson mener ikke, at de øvrige partier kan komme uden om dem nu.

Jimmie Akesson fra Sverigesdemokraterne - nu Sveriges tredje største parti. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SVERIGE: «Sverigevenner, partivenner, nu er vi Sveriges tredjestørste parti!«

Det var en ovenud glad Jimmie Åkesson, der søndag aften talte til sine partifæller i Sverigedemokraterna. Med 13 procent af stemmerne bliver partiet det tredjestørste i Sverige, og det er mere en fordobling fra det forrige valg i 2010, hvor partiet for første gang kom i Riksdagen med 5,7 procent.

»Alle 13.000 partimedlemmer fortjener en kæmpe, kæmpe stor tak,« lød det fra Åkesson i Wasahallen på Djurgården i Stockholm.

Efter at statsminister Fredrik Reinfeldt fra Moderaterna har erkendt valgnederlaget og meddelt sin afgang, lægger Jimmie Åkesson pres på det nu tidligere regeringsparti.

»Der er pres på Moderaterna for at nærme sig os. Det kan blive et parameter, når man skal finde en ny partileder,« siger Sverigedemokraternas leder til SVT.

Selv om både de rød-grønne og den borgerlige alliance har afvist at samarbejde med de indvandrerkritiske sverigedemokrater, peger Jimmie Åkesson på, at Sverigedemokraternas nye position indebærer »ansvar«.

»De andre må også tage ansvar,« siger Åkesson.

»Nu ser vi ud til at blive en meget stærk magtfaktor. Det vil være vanskeligt for de øvrige parter at ignorere os. Det er klart, at de må forholde sig til os. Den politiske virkelighed er, som den er. Den eneste måde at ignorere os på er ved, at Löfven og Reinfeldt danner en fælles regering,« siger han til SVT.