Juan Guaidó vil erklære undtagelsestilstand i Venezuela

Oppositionsleder Juan Guaidó forsøger endnu engang at få nødhjælp frem til Venezuelas trængte befolkning.

For tredje dag i træk var Venezuela søndag uden strøm i det meste af landet. Mandag vil oppositionsleder Juan Guaidó have landets lovgivende forsamling til at erklære undtagelsestilstand. Matias Delacroix/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Caracas. Venezuelas oppositionsleder og selvudråbte præsident, Juan Guaidó, vil mandag anmode landets lovgivende forsamling om at erklære "undtagelsestilstand".

Det oplyser han søndag ifølge nyhedsbureauet AFP.

På den måde forsøger Guaidó at få leveret den internationale nødhjælp, der står klar ved grænserne, til Venezuelas hårdt prøvede befolkning.

- Vi er nødt til at handle på denne katastrofe øjeblikkeligt. Vi kan ikke vende det blinde øje til, udtaler Juan Guaidó.

Venezuela har siden torsdag eftermiddag har været ramt af det værste blackout i det olieproducerende lands historie.

Fredag lukkede Venezuelas regering alle landets skoler og arbejdspladser som følge af strømnedbruddet. I weekenden kostede den manglende strøm 15 nyrepatienter livet.

Patienterne led af en fremskreden nyresygdom og døde, fordi strømnedbruddet gjorde det umuligt for dem at komme i den nødvendige dialyse, oplyste Codevida, en rettighedsorganisation for sundhed, lørdag.

Derudover er flere end 10.200 dialysepatienter på tværs af Venezuela i risiko som følge af nedbruddet. Det får nu Juan Guaidó til kræve handling.

Venezuela befinder sig i en dyb politisk krise.

Foruden strøm mangler befolkningen i det sydamerikanske land fornødenheder som mad og medicin, og økonomien i landet er i frit fald.

Omkring 2,3 millioner venezuelanere er flygtet fra landet siden 2015.

USA og omkring 50 andre lande har fordømt præsident Nicolas Maduro. De støtter i stedet oppositionslederen Juan Guaidó.

I slutningen af februar forsøgte lastbiler med nødhjælp fra USA at køre ind i Venezuela fra broerne ved grænsebyen Cúcuta.

Men Maduros regime anser nødhjælpen for at være et komplot mellem Juan Guaidó og USA, og han har derfor blokeret for nødhjælpen ved landets grænser.

Regeringen hævder desuden, at nedbruddet skyldes sabotage begået af oppositionen. Samtidig afviser landets sundhedsministerium, at strømnedbruddet skal have kostet menneskeliv.

/ritzau/