JP-terrorist fældet af barndomsven

Tahawwur Rana, der er kendt skyldig i terrorplaner mod JP, blev fældet af sin medsammensvorne barndomsven.

Tahawwur Hussain Rana er kendt skyldig i at have deltaget i terrorplaner. Her et billede fra et interview i Chicago i 2007. Fold sammen
Læs mere
Foto: WBBM CBS2 TV HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De har kendt hinanden siden, de var børn - og nu er de også blevet hinandens skæbne.

En domstol i Chicago fandt sent i aftes den 50-årige canadiske forretningsmand Tahawwur Rana skyldig i at have hjulpet sin barndomsven David Headley med at planlægge et terrorangreb mod Jyllands-Posten. Terrorangrebet skulle angiveligt gå ud på at trænge ind på avisens kontorer i København og halshugge medarbejdere.

Desuden blev han fundet skyldig i at at have ydet bistand til den pakistanske terrororganisation Lashkar-e-Taiba, der stod bag et terrorangreb i den indiske storby Mumbai i 2008, der kostede omkring 170 mennesker livet.

Pakistanskfødte Tahawwur Rana står nu over for en fængselsstraf på op mod 30 år, og han appellerede ifølge Ritzau straks rettens afgørelse. Der kan dog gå op til fire måneder, før dommen over Rana og også Headley bliver afsagt. Headley kan dog formodentlig se frem til en livstidsstraf, da han allerede er kendt skyldig i også at have deltaget i terrorangrebet i Mumbai.

Barndomsven har været hovedvidne

Netop Headley har været anklagemyndighedens helt store trumfkort i sagen: På nær enkelte aflytninger, har det eneste tunge bevis været afhøringerne af ham i retten. Han har forklaret, at Rana kendte til planerne om terror i både Indien og Danmark.

Ved at samarbejde har Headley sikret sig, at han ikke får dødsstraf, og at han ikke kan udleveres til hverken Danmark eller Indien, skriver Ritzau. Og det kan nu koste Rana op mod 30 års fængsel.

Han blev dog frikendt i retten for de mere alvorlige anklager om at være medskyldig i terrorangrebet i Mumbai i 2008, der dræbte knap 170 personer. Han var tiltalt for at have bidraget med "materiel støtte."

Ville dræbe journalister

Det var tilbage i oktober 2009, at Rana sammen med David Headley blev anholdt og sigtet for blandt andet at planlægge et angreb på Jyllands-Postens ansatte. Headley havde ifølge retten været i Danmark for at undersøge forholdene omkring Jyllands-Postens lokalitet i København.

Terrorplanen gik ud på, at avisens kontorer skulle angribes, journalisterne skulle dræbes og hashugges, og deres hoveder skulle smides ud af vinduer for at skabe mest muligt opmærksomhed fra offentligheden.

- Beskeden burde være klar til alle, som hjælper terrorister - vi vil bringe retfærdighed til alle, som søger at udøve vold, sagde chefanklager Patrick J. Fitzgerald ifølge internationale medier i en udtalelse efter afgørelsen.

Retssagen mod Tahawwur Rana har været i gang i knap tre uger, efter det amerikanske forbundspoliti, FBI, har efterforsket sagen i omkring halvandet år.