Journalist på Sveriges største dagblad beskyldes for voldtægt: »Det er bare toppen af et isbjerg«

Anklagerne ruller ind over mediefolk i Sverige. Journalistisk profil på Aftonbladet bliver beskyldt for chikane og voldtægt under en uge efter, at lignende anklager kostede chefen på svensk tv-kanal jobbet.

Aftonbladets forside, hvor den svenske medarbejder taler ud om anklagen for voldtægt og sexchikane. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der gik fem år, før en kvindelig journalist på Aftonbladet stod frem og fortalte, at hun var blevet voldtaget af en kollega på Nordens største avis. Det skete, ifølge journalisten, efter en fest i 2006, hvor hendes mandlige kollega trak hende ind i et rum og voldtog hende.

Sådan lyder nye anklager mod en medieprofil Aftonbladet ifølge medierne Dagens Nyheter og Aftonbladet selv.

»Han bedøvede mig og voldtog mig. Bagefter fik han mig til at tro, at vi havde haft frivillig sex, og han sendte mig en sms med teksten »Tak for en dejlig aften!« og lignende,« sagde journalisten til Aftonbladet tilbage i 2012.

I 2011 stod hun for første gang frem. Og selvom politiets efterforskning dengang blev lagt ned, vælger hun nu på ny at fremsætte de alvorlige anklager mod den tidligere kollega med navns nævnelse. Det sker, efter et stort antal kvinder verden over bekender lignende historier under hashtagget #MeToo.

Den omtalte journalist, der står som modtager af den voldsomme kritik, hedder Fredrik Virtanen. Aftonbladet valgte onsdag at offentliggøre navnet på ham, og torsdag har avisen et langt interview med Virtanen, hvor han erklærer sig uskyldig. Flere af hans citater indgår i denne artikel.

»Den mægtige mediemand, som bedøvede og voldtog mig i 2006, hedder Fredrik Virtanen. Jeg anmeldte det i 2011, først da orkede og turde jeg,« skriver hun bl.a. i et langt opslag på Instagram.

Journalisten nævner i opslaget Harvey Weinstein – Hollywoods mægtige mediemogul, som i ugevis er blevet bombarderet med inkriminerende anklager om voldtægter og sexchikane, der har kostet ham både jobbet, konen og sin plads i Oscar Akademiet.

»Det er bare toppen af et isbjerg,« ifølge den kvindelige svenske journalist.

Benægter voldtægt

I et langt interview i Aftonbladet 26. oktober står Fredrik Virtanen frem og fortæller om beskyldningerne fremsat mod ham. Virtanen benægter anklagerne om, at han skulle have voldtaget den kvindelige journalist, men siger, at har han været upassende, har det været forskyldt af beruselse.

»Dumheder, jeg har gjort, har været i forbindelse med alkohol og stoffer. Jeg har opført mig skørt og tåbeligt,« siger han til Aftonbladet.

Han slår fast, at han aldrig har voldtaget den kvindelige journalist, og at han selv har et feministisk kvindesyn.

»… Hun anklagede mig allerede for mange år siden, og jeg har hele tiden nægtet det, og jeg er uskyldig,« siger han.

Anklagerne blev 16. oktober frembragt på ny. Herefter valgte Aftonbladet at igangsætte en intern undersøgelse af anklagerne mod Virtanen, som angiveligt spænder over flere kvinders beretninger.

Fredrik Virtanen valgte 18. oktober at tage en time out fra sit arbejde på avisen, mens undersøgelsen pågik, og først onsdag i denne uge valgte Aftonbladet at offentliggøre hans navn.

I en anden af Aftonbladets artikler bliver avisens chefredaktør, Sofia Olsson Olsén, interviewet om forholdene på avisen og nødvendigheden af at foretage en intern undersøgelse. Hun fortæller, at avisen har en nultollerance-politik overfor krænkende adfærd, men siger samtidig, at hun ikke er naiv, når det kommer til chikane på arbejdspladsen.

»Jeg ved, at min arbejdsplads, præcis ligesom andre steder i vores samfund, ikke er helt fri fra sådanne former for mishandling. Derfor bringer vi en ekstern samarbejdspartner ind.«

Sag på sag på sag

Den alvorlige sag mod Aftonbladet og avisens mandlige journalist er ikke en enlig svale i det svenske medielandskab. Derimod kommer kritikken kun knap en uge efter, en lignende sag fyldte i de svenske medier.

Fredag i sidste uge valgte en unavngiven chef for den svenske tv-kanal SVT at opsige sin stilling med øjeblikkelig virkning, efter anklager om sexchikane ramte ham.

Selv disse anklager mod public service-tv-kanalen kommer kun en måned efter, at en anden journalist fra kanalen blev afsløret i at ville købe en 14-årig piges mødom for 9.000 SVK.

Journalisterne udgav sig for at være den 14-årige pige på mediet Sugardaters.se og havde skrevet sammen med chefen gennem en længere periode.

Da de to parter aftalte et møde, som, efter chefens overbevisning, var med pigen, mødte journalisterne chefen på det aftalte mødested. Forklaringen lød, at chefen ville skåne pigen, for at det skete under andre tvivlsomme forhold.

Aftonbladet skrev efterfølgende om episoden, og SVTs kommunikationschef Sabina Rasiwala fortalte, at personen på Expressens video har erkendt, at det var ham, hvorefter han blev fyret.

Den omdiskuterede hashtag-kampagne har i den seneste tid for alvor gjort indhug i den svenske medieverden.

Sagerne mod Fredrik Virtanen tæller, ud over beskyldninger om voldtægt, også upassende tilnærmelser og anråb mod kvindelige kolleger. De er dog på ingen måde enestående i mængden af sager, der er begyndt at optrevles.

Det svenske TV3 har ligeledes en sag på halsen. Ligesom Aftonbladet har tv-kanalen igangsat en intern undersøgelse, og en programleder anklages for »upassende adfærd«.

Perlerækken af anklager har ingen domme på sig endnu. Men ifølge den svenske journalist, som udpegede Fredrik Virtanen, har branchen båret præg af gavnlige vækstbetingelser for den upassende adfærd.

»Der er så meget snavs at finde, så meget poleret fejhed, bare ved at hugge lidt i isbjerget,« skriver hun.