Journalist-legende: Murdoch er en virus

Murdoch har dyrket en journalistisk kultur uden moral. Nu rammer den ham som en boomerang, skriver Watergate-journalisten Carl Bernstein.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man kan ikke være overrasket over telefonhacking-skandalen, som lige nu ligger som en svøbe om Rupert Murdochs medieimperium, News International. Kun hvis man har været blind over for den sygelige indflydelse, som Murdochs udgivelser har haft på den engelsksprogede journalistik. Sådan indleder den amerikanske Watergate-journalist, Carl Bernstein – af mange regnet for en af grundlæggerne af den moderne undersøgende journalistik – et veritabelt frontalangreb på Rupert Murdoch, den 80-årige ejer og grundlægger af News International, en verdensomspændende mediekoncern. Et angreb, der er at læse på magasinet Newsweeks hjemmeside her.

Magtbegær

Skandalen – med sine op mod 4.000 telefonaflyttede ”ofre”, anholdelser, politiske forbindelser, en lukket avis og milliarder af kroner involveret – taler for sig selv. Men den har et dybere journalistisk og politisk lag og vidner om Rupert Murdochs begær efter magt, mener Carl Bernstein – en magt, som Murdoch har stræbt efter med ethvert middel de sidste 40 år. Siden Murdoch købte News of the World i 1960erne, har politikere og journalister i England danset efter Murdochs pibe, angst for at blive hængt ud i hans stadig mere krasse tabloid-avis, skriver Bernstein. Den magt har Murdoch forsøgt at udstrække til USA, først med den tabloide New York Post som ”blev model for en ”sladderficering” af amerikansk presse”, siden med købet af de enormt sete og magtfulde Fox News-netværk. -  Så kom den unfair og ubalancerede politiserede ”nyhedsdækning” fra Fox News – som (igen) viste Murdochs geniale evne til at bygge et imperium på basis af en stadigt synkende lav journalistisk fællesnævner. Det hviler på et grundlag, som har meget lidt at gøre med de bedste traditioner og værdier i reel research og ansvarlig journalistik; nemlig den bedst opnåelige version af sandheden. I stedet for det journalistiske ideal har Murdoch-etikken sat sladder, sensationer og fabrikerede kontroverser, skriver Bernstein.

Et stop for Murdochs magt

Carl Bernstein mener, at telefonhackingskandalen kan være dén, der stopper Murdochs magtudvidelse. Gennem samtaler med britiske journalister og redaktører mener Carl Bernstein at vide, at lukningen af News of the World ikke er enden, men begyndelsen på et ”jordskælv” i Murdochs imperium – måske fordi Murdoch ved at ”ofre” og udhænge en række medarbejdere som ”ansvarlige” frem for at se på hele kulturen i mediekoncernen har brudt den indforståede aftale om, at man er loyal over for koncernen, uanset hvad: - Enhver i denne branche ved, at standarden af og kulturen i en journalistisk institution sættes fra toppen og ned, af dens ejer, dens udgiver og topredaktører. Journalister og redaktører bryder ikke loven med jævne mellemrum, bestikker politimænd, aflytter eller opfører sig som bøller med mindre det er en del af en indforstået og godkendt politik. Privatdetektiver og telefonhackere bliver ikke en avis’ primære kilder uden viden og godkendelse fra toppen, og slet ikke i Murdochs avisers tilfælde, skriver Carl Bernstein.

"Kunne ikke være sket andre steder"

De giftige metoder og den manglende journalistiske etik har været særlig slem på Murdochs aviser. Han har billiget amoralske metoder, netop for at opnå den magt, som han så inderligt stræber efter, skriver Carl Bernstein. En tidligere topchef i News International siger til Carl Bernstein: - Denne skandale kunne ikke være sket andre steder. Kun i Murdochs univers.
Hackingen på NotW var udført i industriel skala. Mere end nogen har Murdoch opfundet og etableret denne kultur på redaktioner, hvor man gør, hvad der end kræves for at få historien: Ingen nåde, ødelæg konkurrenten, og så vil resultatet retfærdiggøre midlet. Nu smager Murdoch så sin egen medicin – hvor medierne og befolkningen i forargelse går direkte i kødet på Rupert Murdoch og de topfolk, som endnu ikke er ”straffet” for begivenhederne på News of the World i 00erne. Men Carl Bernstein er bekymret for, at alle medier kommer til at betale prisen for Murdochs metoder. - Murdoch og hans globale imperium har meget at stå til ansvar for. Han har ikke kun opfordret til halsbrækkende tabloid journalistik på begge sider af Atlanten. Men måske endnu mere bekymrende vil myndighederne i England måske svare på den offentlige forargelse på skandalen ved at indføre en form for regulering, som ikke kan andet end at underminere den ægte frie presse, skriver Carl Bernstein.