Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Særligt to konflikter har de seneste år martret Thailand, men mandagens bombeangreb mod et turistområde i hovedstaden Bangkok, hvor 22 mistede livet, ligner ikke tidligere angreb i de to konflikter, fortæller Rune Wriedt Larsen, som til daglig bor i Bangkok, hvor han arbejder som freelancejournalist.
»Der er meget store politiske spændinger i Thailand, som gennem årene har kostet rigtig mange liv, men bomben i går (mandag, red.) passer ikke umiddelbart ind i mønstrene for, hvordan nogen af de konflikter har udspillet sig,« siger han.
Den ene konflikt drejer sig ifølge Rune Wriedt Larsen om de såkaldte rødskjorter i den nordøstlige del af landet. Her har en konflikt verseret, siden den tidligere premierminister Thaksin Shinawatra blev væltet ved et militærkup i 2006.
Den konflikt har der dog været lagt låg på siden det seneste militærkup i 2014, hvor regeringen har været »relativt brutal« i forhold til at holde rødskjorternes aktiviteter nede. Derudover er det ikke i deres interesse at sprænge en bombe netop nu, fortæller Rune Wriedt Larsen.
»Dels er det ikke noget, der vinder thailændernes hjerter. Dels har bomber i den konflikt tidligere været mindre og rettet mod for eksempel demonstrationer,« siger han.
»Det her med at sprænge en meget kraftig bombe i et turistområde, hvor rigtig mange rammes, det er et andet mønster end det, der har været under protesterne.«
Den anden store konflikt drejer sig om separatister i en række oprørsgrupper, der forsøger at løsrive landets tre sydlige provinser.
»Der dør relativt mange mennesker hver måned i bombeangreb og skyderier der. Men det, der har været kendetegnende for den konflikt, er, at man har holdt kampene til de tre provinser,« siger Rune Wriedt Larsen.
Endnu har ingen taget skylden for mandagens bombeangreb, og den thailandske regering udelukker ingen muligheder.
Ifølge Rune Wriedt Larsen er det muligt, at landets militærjunta vil bruge mandagens angreb til at retfærdiggøre sin egen eksistens.
»Juntaen kom til for at skabe ro efter et halv års politiske protester, så man kan sige, at juntaen kan bruge det som argument for at sige, at der stadig er behov for en stærk hånd, der styrer Thailand i stedet for sådan noget skrøbeligt demokrati,« siger han.
I alt blev 22 dræbt ved eksplosionen. Tirsdag morgen meddeler de thailandske myndigheder, at de har en mistænkt for terrorhandlingen.