Jordskælvsramte børn risikerer angst og depression

Nepalesiske børn kan få varige psykiske skader, hvis ikke de får akut hjælp til at bearbejde lørdagens jordskælv, lyder det fra Red Barnets børnepsykolog.

NEPAL: Hvorfor græder mor? Hvor skal vi sove i nat? Kan det ske igen?

Spørgsmålene står i kø i hovederne på de børn, der lørdag oplevede det kraftigste jordskælv i 81 år i Nepal på egen krop.

Red Barnet vurderer, at en million børn er berørt af katastrofen, og ifølge børnepsykolog i organisationen Anne-Sophie Dybdal kan de voldsomme oplevelser blive til varige psykiske mén, hvis ikke børnene får hjælp i en fart.

»Børnenes verden er bogstaveligt talt ramlet sammen på et øjeblik. Bygninger er væltet om ørerne på dem, de voksne er panikslagne og angste, og det påvirker særligt de små. De kan udvikle vedvarende angst og depression, hvis ikke de hurtigt får den rette hjælp,« siger Anne-Sophie Dybdal.

Hun forklarer, at børnene først og fremmest skal tilbage til en normal hverdag med skole og fritidsaktiviteter i det omfang, det er muligt.

»Børnene skal have genetableret deres dagligdag. De skal i skole igen, lære noget og lege med deres kammerater. Det er nemlig helt afgørende for at forebygge psykiske skader, at børnene hurtigst muligt mærker trygge og stabile rammer,« siger børnepsykologen.

Efter jordskælv rundt om i verden bliver Red Barnet ofte mødt af børn, som er bange for, at det kan ske igen. Anne-Sophie Dybdal fortæller, at man ikke gør børnene en tjeneste ved at give dem falske forhåbninger om, at katastrofen aldrig indtræffer igen.

»Vi lover ikke børnene, at der ikke kan ske jordskælv igen. Den bedste hjælp, vi kan give, er at fortælle børnene, hvad de skal gøre, hvis de mærker, at et jordskælv er på vej. De skal lære at gemme sig under et bord eller en seng, til faren er drevet over,« siger Anne-Sophie Dybdal.

Dødstallet efter jordskælvet i Nepal vokser og vokser. Mandag middag dansk tid oplyste en embedsmand fra landets indenrigsministerium til Reuters, at antallet af dræbte er oppe på 3.726. Det seneste antal sårede er 6.538.