Jordskælv sender millioner på flugt

Fem mennesker har mistet livet i et kraftigt jordskælv i Chile. Skælvet har sendt en bølge af tsunamivarsler gennem andre lande i Stillehavsregionen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et kraftigt jordskælv har natten til torsdag ramt kysten ud for Chile og udløst tsunamivarsler i landets kystbyer.

Men også i en lang række andre lande i Stillehavsområdet, har myndighederne reageret på jordskælvet, der måltes til 8,3 på Richterskalaen. I nabolandet Peru, har myndighederne opfordret folk til at søge væk fra kystnære områder.

Samtidig er der også udstedt tsunamivarsler så langt væk som Hawaii, Californien og Fransk Polynesien, selv om man dog forventede, at bølgerne her ville være relativt små.

På Påskeøen ud for Chiles kyst blev indbyggerne evakueret til en kirke i den eneste by, Hanga Roa, og i New Zealand på den anden side af Stillehavet advarede myndighederne om »usædvanlig stærk strøm« og opfordrede folk på østkysten til at holde sig fra stranden, skriver Reuters.

I den chilenske by Valparaiso, 169 kilometer syd for jordskælvets epicenter, var BTs journalist Jeppe Funder til stede. Han sad på en restaurant, da jordskælvet ramte.

»Hele restauranten begyndte pludselig at ryste kraftigt. Glassene klirrede, og lamperne gyngede. Vi stillede os i en døråbning i de to-tre minutter, det første og største skælv varede,« fortæller han.

Udenrigsministeriets Borgerservice kan endnu ikke oplyse, hvor mange danskere, der befandt sig i området, da jordskælvet ramte.

Jordskælvet har kostet mindst fem mennesker livet og har fået myndighederne til at evakuere en million mennesker fra deres hjem.

Den hastige evakuering ligner et forsøg på at undgå en gentagelse af en lignende situation fra 2010. Her udløste et jordskælv, der måltes til 8,8 på Richterskalaen, en tsunami, som blandt andet på grund af myndighedernes langsomme reaktion kostede omkring 500 mennesker livet.

Jordskælvet har også forårsaget omfattende materielle ødelæggelser, og bygninger rystede i hovedstaden Santiago, næsten 300 kilometer syd for skælvets epicenter.