Jordskælv rammer Italiens kulturarv

Endnu inden omfanget af skaderne efter jordskælvet er kendt, vurderer eksperter, at omkostningerne for den gamle kulturby i Italien er betydelige.

Foto: AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Af Elisabetta Povoledo, The New York Times
ROM: Jordskælvet i Abruzzo sparede ikke regionens historiske kulturarv, selv om myndighederne mandag erklærede, at det endnu var for tidligt at bedømme omfanget af skaderne.

I regionens hovedby, L’Aquila, forårsagede jordskælvet »betydelige skader på monumenter,« siger Giuseppe Proietti, der er generalsekretær i det italienske kulturministerium.

Den bageste del af apsis på den romanske domkirke, Santa Maria di Collemaggio, styrtede sammen, skønt den ellers var blevet restaureret i det 20. århundrede. Kuplerne på mindst to andre kirker i byens historiske centrum er også revnet.

Tredjesalen på det 1700-tals slot, der huser Abruzzos nationalmuseum blev også berørt af jordskælvet, omend myndighederne endnu ikke har haft lejlighed til at vurdere skadernes omfang.

Nyhedsbureauet ANSA tilføjer, at byporten Porta Napoli, som blev bygget i 1548 til ære for kejser Karl V, blev ødelagt i jordskælvet.

- Situationen er meget alvorlig, men vurderingerne er endnu på et tidligt stadium, siger Giuseppe Proietti, der tilføjer, at først når brandfolkene og redningsholdene har afsluttet deres indsats og søgning efter eventuelle overlevende, vil statens kulturmyndigheder få adgang til byen for at vurdere de materielle omkostninger for Abruzzos kulturarv.

Genopført som barokby
Mandagens jordskælv var ikke det første, der ramte den centralitalienske by. I 1703 jævnede et jordskælv store dele af det historiske centrum med jorden, og det blev siden genopbygget i barokstil, fortæller Alessandro Clementi, der har skrevet adskillige bøger om L’Aquilas historie. Byen blev grundlagt i det 13. århundrede og havde sin største betydning i renæssancen.

- Hvad vi risikerer at miste er et afgørende bidrag til den europæiske civilisation, siger Clementi, der selv opholdt sig på landet uden for L’Aquila mandag, og derfor ikke har haft lejlighed til at se omfanget af skaderne.

Problemer med kommunikationen mellem kulturministeriet og myndighederne i de berørte byer gør det også svært at vurdere skaderne.

- Det er en tragisk situation, hvor vi kun får nyhederne drypvis, siger Maria Teresa Spinozzi, der er kunstekspert i Pescara.

- Men lige nu er prioriteten at redde mennesker under murbrokkerne.

Caracallas termer ramt
Myndighederne i Rom oplyser, at jordskælvet har skader Caracallas termer – en af de mest imponerende af det antikke Roms ruiner, der blev påbegyndt i år 212. Det store ruinkompleks har flere gange dannet ramme om store operakoncerter.

Ligeledes er der rapporter om skader på de klassiske villaer i egnen rundt om L’Aquila.
Oversat af
Lars Rosenkvist