Jordskælv har gjort vores dag kortere

Dagen blev forkortet efter jordskælvet i Chile. Men du behøver ikke stille dit ur af den grund.

Foto: Daniel Garcia
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jordens akse blev med stor sandsynlighed forskubbet, da Chile i sidste uge oplevede et af de mest voldsomme jordskælv nogensinde. Det kan betyde kortere dage, siger forskere fra den amerikanske rumfartsadministration, NASA.

Geofysiker Richard Gross har anvendt en computermodel til at bestemme, hvordan skælvet, der blev målt til 8,8 på Richterskalaen, har påvirket jorden. Han kan påvise, at jordskælvet efter alt at dømme har flyttet jordens akse omkring otte centimeter.

Under et stort jordskælv flyttes enorme mængder af sten, og fordelingen af jordens vægt forskubbes. Når fordelingen af jordens vægt ændres, ændres også den hastighed, som planeten roterer med, og det er rotationen, der bestemmer længden af en dag.

Permanent ændring

Ændringen af døgnets længde er forsvindende lille, men permanent. Ifølge de foreløbige beregninger har jordskælvet barberet 1,26 mikrosekunder af døgnet. En mikrosekund er en milliontedel af et sekund.

Det er ikke første gang, at et jordskælv har haft held med at påvirke døgnets længde. Tsunamien i Det Indiske Ocean tilbage i 2004 afkortede således døgnet med 6,8 mikrosekunder.

Omvendt kan døgnet også forlænges. Det vil eksempelvis ske, hvis det kinesiske vandreservoir "The Three Gorges" i Yangtze Floden bliver fyldt. Det kan rumme 40 kubikkilometer vand.