Jorden brænder under Stefan Löfven

Den svenske statsministers støtter forsvinder en efter en. De kræver et opgør med landets flygtninge- og indvandrerpolitik, efter nye prognoser, der viser, at der kan komme op mod 150.000 asylansøgere til Sverige i år.

Den socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven, kan blive tvunget til at udskrive nyvalg i Sverige, fordi støtterne forsvinder en for en. Fredag forlod Kristendemokraterna decemberaftalen, om at holde Sverigesdemokraterna uden for indflydelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: MANDEL NGAN

Fundamentet for regeringsmagten vakler i Stockholm. Den socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven, har i weekenden mistet opbakningen til et af sine mest centrale projekter: At holde Sverigedemokraterna uden for indflydelse. Det skete, da Kristendemokraterna fredag forlod decemberaftalen efter et dramatisk opgør med baglandet.

Aftalen, der blev indgået af syv partier i Riksdagen i december 2014, havde til formål at isolere Sverigedemokraterna frem til 2022 og at sikre Löfven regeringsmagten. Han var nemlig uhyggeligt tæt på at miste den sidste efterår, da hans finanslov blev nedstemt af Sverigedemokraterna.

Löfven blev tvunget til at udskrive nyvalg, men han blev reddet på målstregen før valgdagen af de borgerlige partier med decemberaftalen. Nu er aftalen både død og ophævet med Kristendemokraternas exit fra den. En exit der først og fremmest er en protest mod regeringens bløde flygtninge- og indvandrerpolitik.

I sidste uge søgte knap 9.000 mennesker asyl i Sverige, og der er nu kommet så mange, at man er begyndt at oprette teltlejre. Hvis strømmen fortsætter resten af året, kan der komme op mod 150.000-200.000 asylansøgere til landet i år. Alligevel lægger Löfven-regeringen ikke op til, at flygtninge- og indvandrerpolitikken skal strammes. Det har Kristendemokraterna fået nok af.

»Han (Stefan Löfven, red.) havde ingen forståelse for, at der er et behov for at mindske presset på det svenske asylsystem,« siger formanden for Kristendemokraterna, Ebba Busch Thor.

De mange asylansøgere påvirker desuden den svenske økonomi. I slutningen af september præsenterede den svenske regering en finanslov, der hæver skatten med 19 milliarder kroner næste år for blandt andet at finansiere indvandringen. Det betyder, at Sverige får verdens højeste marginalskat, som er skatten af den sidst tjente krone. Men det var før decemberaftalen brød sammen, og finansloven blev derfor vedtaget uden reelt flertal.

Kommunerne har derudover krævet flere penge til at håndtere asylansøgerne, og Löfven har lovet, at de skal få dem. Det er svært at forestille sig, at det løfte kan blive indfriet uden endnu flere skattestigninger.

Imens presset på Löfven er steget, er opbakningen til Sverigedemokraterna kun blevet større. I august viste en meningsmåling fra YouGov, at partiet nu var det største i landet. Målingen mødte straks kritik hos politiske modstandere, som ikke mente, at YouGov var pålideligt. Siden er flere meningsmålinger kommet til, og de tegner alle det samme billede af, at svenskerne vil have en strammere indvandringspolitik. Sverigedemokraterna står ikke til at blive det største parti i alle målinger, men de står i samtlige til at blive et af de største.

Derfor er det ikke overraskende, at Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas leder, kræver, at der bliver udskrevet valg. I den kommende uge vil han fremsætte et mistillidsvotum til regeringen, som han håber, andre vil støtte.

»Jeg håber, at denne begivenhed (aftalens sammenbrud, red.) nu får de øvrige partier fra den borgerlige alliance til at gå samme vej. Det er tid til, at der holdes nyvalg i Sverige,« siger han.

Indtil videre har de politiske kommentatorer i Sverige taget meldingen med ophøjet ro. Men i løbet af lørdagen annoncerede Kristendemokraterna, at de bakker Jimmie Åkesson op og vil sende svenskerne til stemmeurnerne.

Hvis flere af partierne i Riksdagen følger det eksempel, kan Löfvens dage som statsminister igen være talte. Han lever på de øvrige partiers nåde, som han har gjort før. Denne gang mere end nogensinde.