Jordan vil udvikle atom-programmer

Jordan vil have atomkraft for at kunne leve op til de øvrige lande i regionen, siger kong Abdullah. Eksperter frygter, at et kapløb er i gang.

JERUSALEM: Jordan vil til at udvikle et atomkraftprogram for at matche andre lande i regionen. Det sagde Jordans kong Abdullah i et interview i går. Spillereglerne for atomkraft i Mellemøsten er blevet ændret, pointerede kongen, der udtalte sig til den israelske avis Haaretz:

»Jordan har tidligere sagt, 'vi vil gerne have en atomfri zone i regionen.' Men efter i sommer vil alle til at udvikle atomkraft-programmer,« sagde kongen.

Udtalelserne bekræfter en udvikling, som eksperter længe har frygtet: At Irans ambitioner om at udvikle atomvåben vil få Mellemøstens øvrige lande til også at ville udvikle atomare programmer.

»Egypterne leder efter et atomkraftprogram. GCC (Rådet for samarbejde i Golf-landene, red.) ser på et, og vi vil til at bruge atomkraft til fredelige og energimæssige formål. Vi har diskuteret det med Vesten,« sagde Kong Abdullah.

Specialister forudser, at Irans atom-program og især dets atomvåben-ambitioner vil skabe en domino-effekt i den arabiske verden: Hvis det lykkes Iran at få en shiamuslimsk atombombe - så vil araberne forsøge at få fingre i en sunnimuslimsk atombombe og dermed drastisk forøge antallet af lande i og omkring Mellemøsten, som starter atomare programmer.

»Et civilt program kan bruges som dække over eller en forløber for et militært atom-program,« siger Emily B. Landau, der er direktør for Programmet for Våbenkontrol og Regional Sikkerhed på Tel Aviv Universitet i en analyse af situationen.

Den iranske vej
I oktober sidste år sagde Gamal Mubarak, søn og forventet arvtager til Egyptens præsident Hosni Mubarak, at Egypten vil genoptage sit fredelige atomkraft-program. Og i november forkyndte seks arabiske lande, at de vil tage fat på forskningsprogrammer, som gør dem i stand til at beherske atom-teknologi. Ifølge Det Internationale Atomenergi Agentur (IAEA) drejer det sig om Algeriet, Egypten, Marokko og Saudi-Arabien. Tunesien og De Forenede Emirater har også vist interesse. »Disse lande bevæger sig ned ad en vej, der kan vise sig at være tæt på den, Iran har valgt,« understreger Emily B. Landau.

Kong Abdullah pointerer, at han mener ethvert land med et atom-program skal følge internationale regler og overvåges af internationale organisationer: »Vi ønsker ikke, at der opstår et våbenkapløb.«