Johnson: Ingen tvivl om Ruslands skyld i Salisbury

Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben bekræfter, at den anvendte gift i Salisbury kommer fra Rusland.

Den britiske udenrigsminister, Boris Johnson, siger, at der ikke kan herske tvivl om, at Rusland har skylden for nervegiftangrebet i Salisbury. Han siger, at Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben, OPCW, bekræfter, at den anvendte gift oprindeligt kommer fra Rusland. Reuters/Toby Melville Fold sammen
Læs mere

Den britiske udenrigsminister, Boris Johnson, mener, at der ikke kan herske tvivl om, at Rusland har skylden for nervegiftangrebet i Salisbury.

Han siger, at Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben, OPCW, bekræfter, at den anvendte gift oprindeligt kommer fra Rusland.

»Blodprøver undersøgt af OPCW bekræfter Storbritanniens resultater, når det gælder identiteten af de giftige kemikalier,« hedder det i en udmelding fra organisationen, der har hovedkvarter i Haag.

Ifølge OPCW var der tale om »meget rene giftige kemikalier«.

Men i den vurdering, som OPCW har offentliggjort torsdag, står der ifølge nyhedsbureauet AFP ikke direkte noget om, at Rusland står bag, selv om udenrigsminister Johnson mener, at OPCW bekræfter dette.

OPCW oplyser, at informationer og oplysninger om giften vil stå i en hemmelig rapport. Den bliver stillet til rådighed for de lande, der er medlemmer af organisationen.

Regeringen i London oplyser, at den har bedt FN's Sikkerhedsråd om at drøfte rapporten fra OPCW.

Ruslands ambassade i Storbritannien har tilbudt at hjælpe Julia Skripal, der sammen med sin far blev udsat for angrebet med nervegiften i den engelske by Salisbury i marts.

Men hun takker nej i en erklæring, der onsdag er udsendt via det britiske politi.

»I øjeblikket ønsker jeg ikke at benytte mig af deres tjeneste. Men hvis jeg ændrer mening, ved jeg, hvordan jeg kontakter dem,« siger hun.

Den 33-årige Julia Skripal blev tirsdag udskrevet fra hospitalet efter behandlingen oven på giftangrebet den 4. marts.

Men hendes far, Sergej Skripal, er fortsat indlagt. Han er tidligere russisk dobbeltspion. I 2010 kom han til Storbritannien i forbindelse med en spionudveksling.

I erklæringen siger hun, at faren fortsat er meget syg. Hun lider også selv fortsat under effekten af den nervegift, der blev brugt imod dem.

/ritzau/AFP