John McCain trækker sin støtte til Donald Trump

Den republikanske senator John McCain støtter ikke længere milliardæren Trump i ræset mod Det Hvide Hus.

- Der findes ingen undskyldninger for Donald Trumps fornærmende og nedgørende kommentarer i den netop offentliggjorte video, skriver John McCain på sin hjemmeside, efter at han officielt har trukket sin støtte til kandidaten. Scanpix/Saul Loeb Fold sammen
Læs mere

Phoenix. Den republikanske senator og tidligere præsidentkandidat John McCain har officielt trukket sin støtte til Donald Trump som USA's kommende præsident.

Det oplyser han i en udtalelse på sin hjemmeside.

En gammel video, hvor mangemilliardæren taler meget nedladende om kvinder, er dukket op i medierne. Og det har fået bægeret til at flyde over for McCain.

I videoen, der blev optaget, kort efter han blev gift med sin kone Melania Trump i 2005, joker han med at have gennemført, hvad der kan beskrives som seksuelle overfald.

Han taler blandt andet om at gribe fat i kvinders kønsorganer, og at kvinderne accepterer hans fremgangsmåde, fordi han er kendt.

- Der findes ingen undskyldninger for Donald Trumps fornærmende og nedgørende kommentarer i den netop offentliggjorte video, skriver John McCain på sin hjemmeside.

Senatoren, der tabte til Barack Obama i 2008, har tidligere kritiseret Donald Trump i skarpe vendinger.

Og Trump har svaret igen. Blandt andet ved at stille spørgsmål ved, hvorvidt senatoren er en ægte krigshelt.

- Han er ikke en krigshelt. Han er en krigshelt, fordi han blev fanget. Jeg kan lide folk, som ikke blev fanget, udtalte Donald Trump i juli sidste år om McCain, der sad flere år i fangenskab under Vietnamkrigen.

Trods uenighederne følte McCain sig forpligtet til at støtte partiets præsidentkandidat, skriver han i udtalelsen på sin hjemmeside.

- Men Donald Trumps opførsel i denne uge (...) gør det umuligt for mig at fortsætte med at tilbyde selv en betinget støtte til hans kandidatur, skriver John McCain blandt andet.

Og selv Trumps egen vicepræsidentkandidat, Mike Pence, kan ikke forsvare Trumps bemærkninger, siger han.

Sent lørdag har også den tidligere udenrigsminister Condoleezza Rice vendt Trump ryggen.

- Nu er det nok. Donald Trump bør ikke være præsident. Han bør trække sig. Som republikaner håber jeg at kunne støtte en person, der har værdighed og statur til at bestride den højeste stilling i det bedste demokrati i verden, skriver hun.

Samtidig har en stribe andre republikanske politikere og flere demokratiske opfordret Donald Trump til at stoppe sin kampagne. Men det afviser den republikanske præsidentkandidat pure over for avisen Washington Post.

/ritzau/