John Major følte sig truet af Murdoch

For første gang fortalte tidligere premierminister John Major i går under ed, hvordan mediemogulen Rupert Murdoch under en middag truede ham på Europa-politikken.

John Major, der som konservativ premierminister stod i spidsen for Storbritannien 1990-97, fortalte i går, hvordan mediekongen Rupert Murdoch pressede ham hårdt for at få en ny, britisk europapolitik. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: Rupert Murdoch truede med at trække sine avisers støtte til John Major, hvis han ikke ændrede sin politik omkring Europa, fortalte den tidligere, konservative premierminister i går den undersøgelseskommission, som kulegraver presseetik efter aflytningsskandalen på News of the World.

Kort efter gjorde Murdoch alvor af sin trussel og gik efter mange år som konservativ støtte over til at bakke Labours Tony Blair op ved valget i 1997, hvor Blair fik en jordskredssejr efter en aggressiv kampagne fra ikke mindst Murdochs tabloidavis The Sun.

Truslen blev ifølge John Major fremsat få måneder før valget, under en middag i februar 1997, hvor kun Major, hans kone, Rupert Murdoch og hans datter Elizabeth Murdoch var til stede. Den dengang konservative premierminister mødtes med Murdoch, fordi han var blevet anbefalet at komme »tættere på« den magtfulde mediekonge. Major ønskede at fortælle Murdoch, at økonomien var i bedring, og han var klar til at påtage sig den politisk smertefulde opgave at få inflationen ned.

Men under middagen refererede Rupert Murdoch til sine aviser som »vi« og påpegede, at han ikke brød sig om Majors konservative regerings europapolitik.

»Han respekterede ikke den redaktionelle uafhængighed,« fortalte John Major med henvisning til, at Murdoch som ejer tog beslutninger uden om avisernes chefredaktører.

John Major pegede på, at den stærkt europakritiske Murdoch ville have Storbritannien til at trække sig ud af EU, men at han gjorde det klart, at det ikke ville ske. Den tidligere premierministers udsagn er et overraskende nyt bevis for kommissionens undersøgelser af presseetik, og de går op imod Rupert Murdochs, der under sin afhøring for nylig hævdede, at han aldrig havde »bedt en premierminister om noget«.

John Major sagde, at mens det var sandt, at Murdoch ikke ud fra en striks fortolkning havde bedt ham om noget, så havde han så afgjort »lagt et pres for at få ændret politik«.

»Jeg lavede ingen ændringer i politikken, hvorefter Murdochs aviser virkelig gik op imod Det Konservative Parti. Det kom ikke som nogen overraskelse for mig, da The Sun kort efter vores møde annoncerede sin støtte til Labour.«

Konfronteret af anklageren om han virkelig huskede rigtigt om, hvad der blev sagt under middagen, sagde John Major, at det var umuligt at glemme: »Det er ikke særlig ofte, at der sidder nogle foran premierministeren og siger: »Jeg vil gerne have, du ændrer politik, og hvis du ikke ændrer politik, så kan min organisation ikke støtte dig.«

En krigserklæring

John Major blev med sit vidneudsagn i går den anden tidligere premierminister på to dage til at gå op imod vidneudsagn af Rupert Murdoch, der ligesom toppolitikerne er afhørt under ed.

Mandag afviste Gordon Brown blankt, at han i sin tid som premierminister skulle have ringet Rupert Murdoch op og »erklæret krig« imod hans medieimperium, sådan som den australsk fødte mediemand har forklaret under sin afhøring. Brown siger, at han overhovedet ikke ringede op på det pågældende tidspunkt, kort efter at Murdoch havde ladet The Sun trække sin støtte til Labour i 2009 for i stedet at bakke op og føre kampagne for De Konservative og David Cameron op til valget året efter.

Til gengæld fortalte Ed Miliband, Labours nye leder, der blev afhørt efter John Major i går, at han var overbevist om, at det af Murdoch & co. var blevet opfattet som en »krigserklæring«, da han sidste sommer forlangte en uafhængig undersøgelse af skandalen med News of the Worlds aflytninger af folks mobilbeskeder.

I givet fald blev krigserklæringen i går ikke mindre af, at Labour-lederen under sin afhøring kom med en klar opfordring til Murdoch om at afhænde en del af sine britiske medier. Miliband fandt det forkert for »en organisation at udøve overmodig magt«, og påpegede at det derfor var nødvendigt med nye love for at reducere Murdochs del af mediemarkedet fra 34 til 20 procent.

»Det vil være godt for vores demokrati at have pluralitet i markedet,« sagde han.

Vicepremierminister Nick Clegg og Skotlands førsteminister Alex Salmond afhøres i dag og premierminister David Cameron i morgen.