John Kerry: USA får CO2-kvoter snart

USA er snart med i kampen mod global opvarmning, siger senator John Kerry til klimamødet på Bali. Han opfordrer til en global aftale i 2009.

USA vil inden for et år eller to vedtage et nationalt system for handel med CO2-kvoter og dermed komme med i kampen mod den globale opvarmning.

Det sagde den demokratiske senator John Kerry, som mandag holdt en peptalk på FN's klimakonference på Bali. Kerry tabte i 2004 præsidentvalget til George W. Bush, der fortsat afviser amerikansk deltagelse i Kyoto-protokollen. Men nu er Senatet på vej med lovgivning, som bliver en realitet i 2008 eller senest i 2009, sagde Kerry, der opfordrede til en ny global aftale i 2009.

- USA's modvillighed har givet mange en undskyldning for at drosle ned på klimaindsatsen eller slet ikke engagere sig. Det vigtigste budskab for mig at aflevere her på Bali er, at der sker store forandringer i USA lige nu. USA vil være at finde ved bordet. USA vil vise lederskab, sagde Kerry.

Han henviste til et forslag om bindende CO2-nedskæringer, som den demokratiske senator Barbara Boxer, formand for Senatets miljøudvalg, netop har sendt til behandling i det samlede senat efter vedtagelse i udvalget.

/ritzau/