John Demjanjuks sidste rejse

Han er en formodet krigsforbryder, og selv om han er frikendt ved en israelsk domstol, skal han nu for retten i Tyskland.

John Demjanjuk blev 14. april tilsyneladende halvt bevidstløs båret ind i en ambulance, alligevel blev den 89-årige natten til i går bragt til retsforfølgelse i Tyskland. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I betragtning af, at John Demjanjuk er 89 år og det meste af sit liv har været bilmekaniker i Cleveland, Ohio, er det opsigtsvækkende, at han i dag blev transporteret i et hvidt Gulfstream-jetfly fra en amerikansk privatlufthavn til München i Tyskland.

Demjanjuk er imidlertid ikke en almindelig arbejder, for han har en fortid, så at sige som mekaniker for et tyranni, hedder det. Han var aldrig noget stort, men i de lag, hvor han opholdt sig, var han i stand til at hjælpe med at begå grusomme ting, mener myndighederne.

Om Demjanjuk er skyldig eller ej vil blive afgjort af en domstol, men at han var på den forkerte side af historien, er der næppe tvivl om.

Blev taget til fange af tyskerne
Han blev født 3. april 1920 i Ukraine og var sovjetisk soldat i Den røde Hær, da han under Anden Verdenskrig blev taget til fange af tyske soldater. Meget tyder på, at han besluttede at samarbejde med nazisterne.

Han dukker først rigtigt op til overfladen 1952, hvor han ankommer til USA med sin kone om bord på et skib fra Bremerhaven. Han overbeviste myndighederne om, at han havde været sovjetisk krigsfange og fik lov at rejse ind i De forenede Stater. Det var fra dette tidspunkt, han blev bilmekaniker.

I slutningen af 1970erne begynder fortiden at indhente ham. Amerikanske undersøgere mente, at Demjanjuk i koncentrationslejren Treblinka i Polen havde været medvirkende til mordet på hundredtusinder af jøder, sintier og romaer.

Overlevende ofre udpegede ham som Ivan den Grusomme, en SS-mand, der skal have betjent gaskamrene. Demjanjuks oprindelige fornavn er Ivan.

Frifindelsen
Han blev udleveret til Israel 1986 og dømt til døden for bl.a. forbrydelser mod menneskeheden, begået i Treblinka, to år senere. Efter yderligere seks år blev han imidlertid frikendt og flyttede tilbage til Cleveland.

Der var tvivl om, hvorvidt Demjanjuk virkelig var Ivan den Grusomme, ifølge den sovjetiske efterretningstjene­ste KGB skulle det i virkeligheden have været en mand, der hed Martjenko.

Senere kom det frem, at det amerikanske justitsministerium havde holdt materiale, som tydede på, at Demjanjuk ikke havde været i Treblinka, tilbage.

Ganske mange mener, at frifindelsen i Israel mere var et tegn på en velfungerende retsstat end et udtryk for, at han er uskyldig. Således havde israelerne slået fast, at Demjanjuk virkelig havde været vogter i en koncentrationslejr.

Et af beviserne var et identitetskort med hans portræt og underskrift. Han skal have gjort tjeneste i lejrene Sobibor og Majdanek, også i det besatte Polen, samt i det bayerske Flossenburg.

Sobibor var en tilintetgørel­ses­lejr, man kan altså ikke sige, at man intet anede om udryddelsen af jøder, og derfor hentede anklagemyndigheden i München ham i går tilbage til Europa. Årsagen, til at det er München, er teknisk, Demjanjuk levede nogle måneder i en flygtningelejr i byen, inden han udvandrede til USA.

Ankomsten
Det har taget årevis at få ham til at tage denne, formodentlig sidste, rejse over Atlanten.

Demjanjuk, hans familie og forsvarere har kæmpet mod udleveringen. De hævder, at han er uskyldig, men da en sådan påstand sjældent kan afværge en retssag, blev den med en langsom bevægelse fejet af bordet.

Dernæst pegede man på, at han var syg, og da udleveringen skulle finde sted for nogle uger siden, så man i fjernsynet billeder af en tilsyneladende halvt bevidstløs Demjanjuk blive båret til en bil i en køre­stol. Senere blev han bragt hjem igen.

Den gik ikke natten til i går. Demjanjuk blev hentet i en ambulance, ifølge nyhedsmagasinet Der Spiegels onlinetjeneste var naboerne i kvarteret opbragte, ikke over manden, men over, at han skulle væk fra Ohio. Forbipasserende bilister viser fingeren til ventende journalister og råber uforskammetheder. En enkelt strakte armen til Hitler-hilsen.

Det ændrer ikke ved, at John Demjanjuk, hvis læger i Tyskland mener, at han kan tåle en retssag, anklages for meddelagtighed i mordet på 29.000 jøder i Sobibor.

Derfor landede han i går i det lille fly, uden statsborgerskab, ved dårligt helbred og med fremtiden bag sig. Måske ender det hele snart på naturlig måde.