John Bolton advarer Venezuela: USA vil svare igen på vold mod amerikanske diplomater

Hvis Maduro beordrer vold mod amerikanske diplomater eller den selverklærede præsident Juan Guiadó, vil det blive mødt med et »mærkbart svar« fra USA.

Modstanden mod Nicolas Maduro vokser både inden og uden for Venezuela, efter Juan Guiadó onsdag udnævnte sig selv til ny præsident af landet. Men Maduro har stadig sit militær i ryggen. Fold sammen
Læs mere
Foto: MIRAFLORES PRESS / HANDOUT

USA er klar til at skride ind over for Venezuelas diktator Nicolas Maduro.

Hvis Maduro beordrer vold eller trusler mod amerikanske diplomater i Venezuela, mod Nationalforsamlingen eller den selverklærede præsident Juan Guiadó, kommer USA til at svare igen på deres vegne, skriver The Guardian.

Det vil være »et alvorligt angreb på loven og vil blive mødt med et mærkbart svar«, advarede John Bolton, national sikkerhedsrådgiver for præsident Donald Trump, søndag aften på Twitter.

Hans tweet var afslutningen på en hektisk uge i Venezuela. Onsdag erklærede Juan Guiadó sig selv for at være landets overgangspræsident, indtil et demokratisk nyvalg er afviklet. Præsidentembedet genvandt Nicolas Maduro ellers ved et valg i maj 2018, men flere lande anså sejren for at være et resultat af valgsvindel - USA kaldte valget for et »fupnummer«.

Derfor har Juan Guiadó også fået massiv opbakning af det internationale samfund, siden han erklærede sig selv som ny præsident: USA, Canada og flere latinamerikanske lande anerkendte straks Guiadó som overgangspræsident, og fra Storbritannien, Tyskland, Frankrig og Spanien lød det, at man ville følge trop, hvis ikke Maduro udskriver nyvalg inden for otte dage.

Det har Maduro imidlertid afvist. Han har afbrudt alle diplomatiske forbindelser med USA og i samme ombæring beordret, at alle amerikanske soldater skal forlade landet. Det har USA dog afvist.

Maduros udenrigsminister Jorge Arreaza har kaldt de europæiske landes ultimatum om et nyvalg for »barnligt«, mens Rusland, der er en af Venezuelas nærmeste allierede mener, at truslen er »absurd«.

Mens flere vestlige lande har givet deres støtte til Guiadó, har Maduro stadig opbakning fra Rusland, Kina, Cuba, Bolivia, Tyrkiet og måske allervigtigst fra sit eget militær. Søndag aflagde han og et kamerahold et visit på en militærbase i Valencia.

»Planlægger I et kup,« råbte han ifølge Wall Street Journal til soldaterne, der var samlet foran ham.

»Nej!« råbte soldaterne tilbage.

»Aldrig forrædere, altid loyale!«

Samtidig stod Guiadó for at udlevere sedler til landets soldater. På dem står der, at han vil fremsætte en lov, der kan beskytte dem mod at blive dømt, hvis de vender sig mod Maduro og hjælper med at afsætte ham, skriver det amerikanske nyhedsbureau AP.

Søndag aften opfordrede Guiadó i en live-udsendelse venezuelerne til at indtage gaderne på onsdag i en to timers lang »fredelig demonstration«. Han bad også sine tilhængere indtage gaderne igen lørdag, når tidsfristen for de europæiske landes ultimatum udløber.

»Det går fremad, Venezuela,« sagde han i udsendelsen, der blev på live-streamet på internettet:

»Vi har genskabt håbet.«