John Bercow har manet til ro i parlamentet for sidste gang

John Bercow har råbt "order" for sidste gang i det britiske parlament. Mandag skal hans efterfølger findes.

På billedet her fra torsdag den 31. oktober ses John Bercow forlade Underhuset for sidste gang som formand. Mandag skal de britiske parlamentsmedlemmer finde hans afløser. Jessica Taylor/Reuters Fold sammen
Læs mere

London. Efter mere end ti år som formand for det britiske parlament har 56-årige John Bercow råbt sit karakteristiske "order, order" for sidste gang.

Hele 14.000 gange er det blevet til i løbet af det seneste årti, når han har forsøgt at mane parlamentsmedlemmerne til ro.

Det rapporterer BBC.

Han trådte tilbage den 31. oktober efter at have styret parlamentet igennem de dramatiske og ophidsede debatter om brexit.

Mandag skal Underhuset vælge, hvem der skal være parlamentets nye formand, og hidtil har ni kandidater meldt sig på banen.

Og meget tyder på, at der kommer en ny linje i parlamentet. Flere af formandskandidaterne har således gentagne gange taget skarpt afstand fra den konservative Bercows måde at styre parlamentet på.

I rollen som den neutrale formand har han blandet sig alt for meget og været partisk i sagen om brexit, lyder kritikken fra flere kandidater ifølge avisen Financial Times og BBC.

Tim Bale, professor i politik ved Queen Mary University of London, vurderer, at flere af kandidaterne vil profilere sig på en kraftig afstandtagen til Bercow.

- Men når de lærer jobbet at kende, vil de måske finde ud af, at det er en dårlig idé at være kedelig. Du er nødt til at have en stor personlighed for at styre det mere og mere genstridige parlament, siger Tim Bale til Financial Times.

Der er ingen klar favorit til at overtage tjansen som parlamentsformand, hvis vigtigste rolle i første omgang bliver at føre parlamentet igennem brexit. Imidlertid er der fire af de ni, der udmærker sig.

Tre af dem har i en årrække været næstformænd under Bercow, hvorfor de kan trække på deres erfaring. Det gælder Lindsay Hoyle, Eleanor Laing og Rosie Winterton.

Den sidste af favoritterne er Labour-veteranen, 69-årige Harriet Harman.

/ritzau/