Jødiske fangers flugttunnel fundet i litauisk skov

Arkæologer har fundet en tunnel, som jøder for 72 år siden gravede i smug med skeer og de bare næver.

Fanger fra en af nazisternes koncentrationslejre under Anden Verdenskrig. Fanger som disse gravede en flugttunnel ud i en skov i Litauen. Tunnelen er nu fundet af arkæologer. Scanpix/Nf Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vilnius. I en skov i Litauen har et internationalt hold af eksperter fundet en tunnel, som jøder under Anden Verdenskrig gravede i et desperat forsøg på at flygte fra nazisternes massemord.

Det skriver flere internationale medier.

Det var i skoven Ponar uden for hovedstaden Vilnius, at de jødiske fanger i al hemmelighed ved hjælp af skeer og de bare næver udgravede tunnelen.

I dag hedder skoven Paneriai.

De i alt 80 jøder var ved afslutningen af Anden Verdenskrig sammen med sovjetiske fanger blevet bragt til området for at fjerne spor af de massedrab, som nazisterne havde begået mod omkring 100.000 mennesker i skoven, herunder 70.000 jøder.

Nazisterne havde hentet fangerne i koncentrationslejren Stutthof i Polen.

Med benene i lænker blev fangerne tvunget til at udgrave massegrave, indsamle de nedgravede lig og brænde dem.

De levede i evig frygt for, at de selv ville lide samme skæbne, når deres opgave var fuldendt. Derfor udgravede de i fællesskab tunnelen. Og om aftenen den 15. april 1944 tog 40 af jøderne så flugten. Kun 11 nåede væk fra nazisterne i live.

En af arkæologerne, der har været med til at finde den berømte tunnel, er Jon Seligman fra den israelske myndighed, der tager sig af historiske fund.

- Fundet er et hjertevarmt bevis på håbets sejr over fortvivlelsen, siger han ifølge det tyske nyhedsbureau dpa.

Om fundets betydning siger den ledende arkæolog på projektet, Richard Freund, fra Hartford Universitet (USA) til dpa:

- Ikke blot kan vi opklare et af de største mysterier og en af Anden Verdenskrigs største flugthistorier. Vi kan også give svar på, hvor mange massegrave der findes.

Ud over tunnelen fandt forskerne også en grav med aske, fra formentlig omkring 7000 lig. Graven menes at være den 12. massegrav, der er fundet i skoven Paneriai.

Fra 1941 og frem til 1944 menes nazisterne og deres hjælpere at have myrdet over 90 procent af alle jøderne i Litauen, hvilket svarer til cirka 200.000 mennesker.

Arkæologer, geofysikere og jødiske historikere fra Israel, USA, Canada og Litauen står bag opdagelsen af den 34 meter lange tunnel.

De har benyttet sig af en skanningsteknologi, som også bruges til at lede efter mineraler og olie i jorden.

/ritzau/