Jødiske bosættere er rasende over Netanyahus »historiske« aftale: »Han bedrog os«

Mens flere vestlige regeringer og FN synes positivt indstillede over for den aftale, som De Forenede Arabiske Emirater har indgået med Israel, er der en gruppe, der føler sig snydt: de jødiske bosættere, som drømte om en annektering.

Foto: MENAHEM KAHANA / AFP

Det er ikke kun palæstinenserne, der er utilfredse med den aftale, som De Forenede Arabiske Emirater har indgået med Israel om at normalisere alle diplomatiske relationer.

Også de jødiske bosættere på den palæstinensiske vestbred er rasende, skriver Al Jazeera. For en del af aftalen er nemlig, at Israel stopper annekteringen af Vestbredden og med Emiraterne indleder forhandlinger om, hvor de fremtidige grænser skal gå:

»Netanyahu har gentagne gange lovet, at han ville indføre israelsk suverænitet på Vestbredden,« skriver David Elhayani, formand for den israelske bosættergruppe Yesha Council, i en pressemeddelelse:

»Vi havde møder ansigt til ansigt. Han forsikrede os om, at han arbejdede på det, at dette var hans vigtigste valgløfte.«

Det er ganske rigtigt, at den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, flere gange er gået til valg på løfter om at annektere Vestbredden.

Hundredtusindvis af israelere lever i dag på Vestbredden i bosættelser, som ifølge FN og international lov er ulovlige.

Der bor også 2,5 millioner palæstinensere. Vestbredden har siden 1967 været under militær besættelse af Israel, men området betegnes af det internationale samfund som palæstinensisk.

Annekteringsplanerne blev i høj grad set som et løfte, der skulle overbevise de mest nationalistiske vælgere om at stemme på ham.

»Han bedrog os. Han bedrog en halv million bosættere i området, og hundredtusindvis af vælgere,« skriver Elhayani i sin pressemeddelelse.

Det internationale samfund synes imidlertid at være positivt stemt over for aftalen. Både fra Frankrig og Storbritannien bliver det betegnet som »gode nyheder«, at annekteringen nu er bremset. Begge lande giver også udtryk for, at de håber, at annekteringen er bremset permanent, skriver Al Jazeera.

Fra Netanyahu selv har det lydt, at annekteringsplanerne kun midlertidigt er sat i bero.

Generalsekretæren i FN, Antonio Guterres, er også begejstret for aftalen, som han håber kan få palæstinenserne tilbage til forhandlingsbordet.

»Generalsekretæren byder denne aftale velkommen og håber, at det vil skabe mulighed for, at israelske og palæstinensiske ledere igen kan deltage i meningsfulde forhandlinger, som vil gøre tostatsløsningen til virkelighed,« skriver en talsmand for generalsekretæren blandt andet i en pressemeddelelse ifølge Al Jazeera.

Både Egypten og Jordan, som også tidligere har normaliseret relationerne med Israel, byder også aftalen velkommen, og det samme gør Bahrain.

Både Iran, palæstinenserne og den palæstinensiske milits Hamas fordømmer imidlertid aftalen.

Andre iagttagere, såsom Lisa Goldman, der er medstifter af det venstreorienterede israelsk-palæstinensiske onlinemagasin +972 Magazine, sætter spørgsmålstegn ved, hvor historisk aftalen overhovedet er.

»Netanyahu havde aldrig til hensigt at annektere,« skriver hun på Twitter:

»Men Emiraterne er hurtige til at påberåbe sig en diplomatisk sejr til gengæld for, hvad der sikkert er en masse værdifuldt sikkerhedssamarbejde fra Israel. Alt sammen på bekostning af palæstinenserne, som sædvanligt.«